09/11/2019 | Leestijd 4 minuten

“Er liggen hier 185 verschillende spijkerbroeken. Ik ken ze stuk voor stuk!”

Met de Denim Days Amsterdam net achter de rug, spreekt Werk in de Winkel graag een jeanswinkelmedewerker. Wat vindt Jim van de Pelt (25) van het Schiedamse Stripes Jeans zo mooi aan de spijkerbroek? “Velen van ons dragen deze elke dag. Dat maakt het een interessant product dat tegen een stootje moet kunnen.”

“Er liggen hier 185 verschillende spijkerbroeken. Ik ken ze stuk voor stuk!”

“Carrière-technisch gezien, heb ik er weleens over nagedacht om over te stappen naar een groter winkelbedrijf. Maar toch houdt iets me tegen..."

Om in een blauwe winkel te werken, moet je wel echt een passie hebben voor jeans. Jim: “Er liggen hier zo’n 185 verschillende spijkerbroeken, en ik ken ze allemaal. Vooral die van Tommy Jeans en PME Legend vind ik mooi.”

Albert Heijn

Jim: “Na de havo wist ik het niet zo goed. Ik was niet zo van de boeken. Toen ik eenmaal een baantje kreeg bij Albert Heijn, had ik gelijk door dat ik het gewoon leuk vond om met klanten bezig te zijn. Iedere persoon die een winkel binnenloopt, vormt weer een nieuwe uitdaging.”

Kleedgeld

“Als tiener kwam ik graag bij Stripes Jeans om mijn kleedgeld uit te geven. Op een dag vroeg de eigenaar – Maurice Haverkamp - of ik op koopavonden en zondagen wilde komen helpen bij Stripes. Voor ik het wist, werd ik fulltimer en kwam er een berg aan informatie op me af. Er is zoveel te leren over jeans, denim, over pasvormen… Ik heb natuurlijk nooit een opleiding gedaan richting detailhandel en textiel in het bijzonder. In tien jaar heb ik alles in de praktijk geleerd. Wel overweeg ik om eens een stoffencursus te doen. Ook verkooptrainingen zijn altijd een goed idee.”  

Dorps

“Ons filiaal van Stripes Jeans in Schiedam, is heel dorps. ‘Ons kent ons’... Klanten komen wekelijks gewoon even hun hart luchten met een bakje koffie, en gaan dan weer. Dan laat ik ook even de nieuwe collectie zien. Soms kopen ze wat, soms niet… Dat is prima. Ik wil dat ze aan ons denken als ze de volgende spijkerbroek nodig hebben.”  

Rauwe denim

“Denim ontwikkelt zich. Als ik een spijkerbroek van tien jaar geleden aan zou trekken, zou ik waarschijnlijk denken: ‘Dit zit helemaal niet lekker!’ Sowieso zijn we op dit moment allemaal best wel verwend qua flexibiliteit. Ik houd vooral van rauwe, stugge denim, met weinig stretch, licht opgeschuurd waardoor deze stoerder en ouder lijkt...”

Vrijheid

“Carrière-technisch gezien, heb ik er weleens over nagedacht om over te stappen naar een groter winkelbedrijf. Maar toch houdt iets me tegen. Ik heb bij Stripes gewoon zo veel plezier en vrijheid. Ik doe ook steeds meer inkoop – de collectie van JACK & JONES neem ik volledig voor mijn rekening. Verder regulier ik de webshop. En ik ben een luisterend oor voor Maurice. Hij neemt mijn visie mee in zijn besluiten. We vullen elkaar goed aan, ook doordat hij 48 en ik 25 ben. Wie weet, misschien kom ik ooit in de gelegenheid de winkel over te nemen. Dat zou geweldig zijn. Mijn hart ligt wel in deze winkel. Als je zo op je plek bent, is het allesbehalve een straf om aan je werkdag te beginnen. Dan is het thuiskomen.”