Voor iedereen die werkt is het belangrijk om af en toe samen met je leidinggevende stil te staan bij je baan en alles wat daarbij komt kijken. Dat doe je tijdens het functioneringsgesprek, ook wel werkgesprek genoemd. Je kijkt samen naar je taken, je werkzaamheden en de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Er is ook ruimte om meer persoonlijke zaken te bespreken die jou en je werk beïnvloeden, denk aan je werk-privébalans bijvoorbeeld, de zorg voor een ziek iemand of geldzorgen. Zowel de medewerker als de leidinggevende kan het initiatief nemen voor het functioneringsgesprek.
Waarom is het belangrijk?
Als je wilt groeien in je baan, het beste uit jezelf wilt halen en met plezier naar je werkt wilt, is het belangrijk dat je jouw ideeën hierover met je leidinggevende deelt. Zo kan de organisatie je ondersteunen en helpen om jouw doelen te bereiken. Zo word jij nog beter en je baan nog leuker.
Aan de slag
Om goed voorbereid het gesprek in te gaan hebben we aantal vragen voor je bedacht die je vooraf kunt beantwoorden. Dit document kun je invullen en meenemen naar het gesprek. Wat belangrijk is dat je de gemaakte afspraken tijdens of na afloop van het gesprek vastlegt. Probeer zo duidelijk mogelijk te maken wat het doel is van de afspraak en wie er actie gaat ondernemen. Laat dit document niet in de zogenaamde la verdwijnen, maar laat deze actielijst regelmatig in je overlegmomenten terugkomen. Ook kun je om jezelf voor te bereiden het artikel: “Alles wat je moet weten over functioneringgesprekken” lezen.
Belangrijkste tip voor het functioneringsgesprek
De belangrijkste tip bij een functioneringsgesprek is om te weten wat je wil zeggen. Schrijf van tevoren op wat je graag zou willen bespreken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken die je dwarszitten op de werkvloer, verbeterpunten en struikelblokken. Bekijk wat voor vragen je jezelf kan stellen ter voorbereiding. Neem je functieomschrijving van tevoren goed door, zodat je weet wat je werkgever voor eisen aan je stelt en in hoeverre jij hier het afgelopen jaar aan hebt voldaan. Bedenk wat je dit jaar graag zou willen bereiken en hoe je aan deze doelen kunt gaan werken. Hoe kan je werkgever je hierbij helpen? Kortom, probeer zo precies mogelijk voor jezelf in kaart te brengen hoe jouw functioneren als werknemer in het komende jaar nog verder kan verbeteren.