12 jan
“Ik moest ontdekken wie ik was en wat ik wilde”

“Ik moest ontdekken wie ik was en wat ik wilde”

Wijnand Persoons (34) staat als éénpitter in conceptstore Paerson. Een kleine verrassende interieurwinkel in een prachtig oud pand in Den Bosch. Hier doet Wijnand alles zelf: “Ik vind het heerlijk om mijn eigen beslissingen te kunnen nemen en zie direct resultaat van al mijn inspanningen, maar het leven van een éénpitter kent ook een keerzijde. Minder leuke taken en zesdaagse werkweken behoren ook tot mijn realiteit.”

Derde generatie

“Retail is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa en oma hadden een eigen winkel, mijn vader een juwelier en mijn moeder een cadeaushop. Toch koos ik niet direct voor deze branche. Ik volgde de pabo-opleiding en rolde in het onderwijs. Al snel kwam ik erachter dat voor de klas staan niet helemaal ‘mijn ding’ was. Ik stapte over naar commercie en startte op de salesafdeling van een onderwijsinstelling. Hier leerde ik commercieel denken en handelen en ontdekte ik dat de verkoop mij bijzonder goed ligt. Alsof het me in het DNA zit.”

Wie ben ik?

“Nog een tijdje werkte ik bij een groothandel. Toen besloot ik mijn biezen te pakken. Ik moest ontdekken wie ik was en wat ik wilde. Op een prachtige reis leerde ik in Barcelona een jonge ondernemer met een eigen winkel kennen. Op dat moment wist ik; dit wil ik ook. Eenmaal thuis startte ik Paerson.”

Verkoop met een verhaal

“Het allerleukste aan werken in de retail vind ik het contact met mensen. Ik vind het heerlijk wanneer ik iemand zijn inrichting een stukje leuker mag maken. In de verkoop blijf ik dicht bij mezelf. Ik merk dat het verkopen me geweldig afgaat wanneer ik voor de volle honderd procent achter mijn product kan staan. Daarom selecteer ik alleen producten met een verhaal. Zo kan ik mijn klanten precies vertellen waar een product vandaan komt, wie het maakte en waarom. Dat is leuk voor de maker, leuk voor de klant en leuk voor mij.”

Medewerker op komst

“Veel van mijn retailkennis haalde ik uit mijn opvoeding. Daarnaast praat ik veel en vaak met andere ondernemers en verkopers in de branche. Ik luister goed naar waar zij tegenaanlopen en hoe ze dat vervolgens oplossen. Het wiel hoef je immers geen tweede keer uit te vinden. Daarnaast volgde ik een coachingopleiding om toekomstig personeel een leuke tijd in mijn winkel te bezorgen. Het aannemen van een medewerker zie ik immers als een volgende stap. Dat biedt mij rust en ik geloof; geluk vermenigvuldigd zich door het te delen.”

Maak je keuze!