5 mindfulness-trucs voor een fijner leven

03/02/2020

De basis van mindfulness ligt bij aandacht. Het draait allemaal om een bewuste manier van leven waarbij we aanwezig zijn in de dingen die we doen. Dus niet, terwijl we snel een broodje eten op het station, onszelf met allemaal What’s App-gesprekken afleiden. En dus niet, terwijl we de hond uitlaten, te veel nadenken over wat die ene collega vorige week als kritiek heeft gegeven. ‘In het nu leven’, klinkt misschien wat spiritueel, maar er is wel degelijk wat voor te zeggen. Met deze tips kun je mindfulness zelf uitproberen. 

  1. Mindfulness-momentje van 10 seconden inlassen. Als je dit een paar keer per dag doet, schijnt dat al genoeg te zijn om je innerlijke kracht op te bouwen. Kies een willekeurig moment uit van 10 seconden waarop je heel bewust met iets bezig bent. Dat kan de smaak van je kop thee zijn, tandenpoetsen, of het bekijken van een plant in de kamer. Welke ervaring van je dag je ook kiest, volg het met concentratie. Benoem de complete ervaring in je hoofd. Wat voel/zie/denk/hoor/ruik je? Het hoeft maar even te duren.  
  2. Oordelen maakt ongelukkig. Onthoud dat goed. Onbewust zijn we de hele dag bezig met labels te plakken aan gebeurtenissen, mensen en dingen. ‘Goed’, ‘slecht’, ‘raar’, ‘normaal’… Door minder te oordelen, kunnen we meer genieten. Dus probeer tijdens je mindfulness-momentjes van 10 seconden geen waarde aan iets toe te kennen, maar het te accepteren. Hoor je bijvoorbeeld het geluid van een bladblazer terwijl jij net probeert om te ontspannen op een bankje? Probeer het niet als negatief te benoemen of uit te bannen. Het is er gewoon. Punt. Niet meer, niet minder. Die mindset lukt misschien niet altijd, maar een paar keer per dag is al goed.  
  3. Lang wachten? Maak er een mindfulness-momentje van. De meeste mensen voelen irritatie als ze moeten wachten op een stoplicht, in de rij staan bij de apotheek of hun bus is vertraagd. Maar jij maakt er gewoon jouw mindfulness-momentje van. Let eens op wat er gebeurt. Wat voor jassen dragen de mensen om je heen? Hoe is die etalage van die winkel ingericht?  
  4. Neem geen afsnijd-routes naar je droom: Er is geen shortcut voor het leven. Gun jezelf kleine stapjes in de richting van jouw doelen. Of je nu als droom hebt beter tegen kritiek te kunnen, een carrière move te maken of om fysiek sterker te worden… De meeste mooie dingen kosten tijd. Geef jezelf die tijd en maak elke dag beslissingen die aan je droom bijdragen.  
  5. Eindig de dag positief. Probeer, voordat je gaat slapen, stil te staan bij iets waar je dankbaar voor bent. Vaak doen we namelijk precies het tegenovergestelde. We gaan in bed liggen en laten ons verslinden door ‘Het Piekermonster’. Ga in elk geval niet wachten totdat je in dromenland belandt. Ga desnoods lezen of een televisieserie kijken, dat is altijd nog beter dan je zorgen te maken. Meestal val je dan ook sneller in slaap. En zie ook dit artikel over piekeren.