5 trendy manieren die de kledingbranche duurzamer maken

11/06/2024

1. Statiegeld op design

Lever jij al je blikjes en flesjes in voor statiegeld? Dat kun je nu ook met je kleding doen. Tenminste, als het van het merk New Optimist is. Dit merk wil voorkomen dat haar mode in de categorie ‘wegwerpmode’ belandt. Daarom plust New Optimist 2,50 tot 10 euro aan statiegeld op de aankoopprijs. Dit bedrag krijg je weer terug als je het kledingstuk inlevert. Zo garandeert New Optimist dat jouw kleding uiteindelijk wordt gerecycled of een tweede leven krijgt.

Ook leuk: elk kledingstuk heeft een unieke QR-code, waarmee je de hele levenscyclus van het kledingstuk volgt, van productie tot recycling.

2. Fashion huren

We weten inmiddels écht wel dat een bomvolle kledingkast niet nodig is, maar met snel wisselende trends zijn we toch geneigd om ieder seizoen weer iets nieuws te kopen. De oplossing? Kleding huren. Of dat nu om een designerjurk voor een speciale gelegenheid of een dagelijks item gaat. Er bestaan inmiddels verschillende initiatieven die fashion verhuren. Pionier in Nederland voor het huren van kleding was LENA the fashion Library in Amsterdam. Sindsdien zijn er veel meer spelers op de markt verschenen, zoals Masterpiece, waar echte designerkleding gehuurd kan worden en H&M Rental.

Bij ‘The Collectives’, van Aarti O'Varma kun je zowel wardrobe capsules als outfits voor speciale gelegenheden huren. Zij organiseerde vorig jaar de allereerste pre-owned modeshow op Amsterdam Fashion Week.  Lees hier het interview met Aarti.

3. Kleding voor klantkorting

Meer dan de helft van de Nederlandse kleding belandt nog steeds bij het afval. En een groot deel van de kleding in de textielcontainers, is vaak te vervuild om te recyclen. Zo wordt er in Nederland per jaar zo’n 150 miljoen kilo aan textiel verbrand. Dat moet anders, dachten de oprichters van Drop & Loop. Binnen dit circulaire programma ruil je kleding in voor klantkorting.

Zo werkt het: je brengt je kleding naar een Drop & Loop punt (bijvoorbeeld HEMA). Per kilo of inleverbeurt krijg jij korting op je volgende aankoop bij het Drop & Loop punt. En je ingeleverde kleding? Die wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Wat nog prima gedragen kan worden, krijgt een tweede leven. Van de rest wordt nieuw garen gesponnen. Van dat garen worden stoffen gemaakt. En die stoffen veranderen weer in nieuwe kleding of andere duurzame producten.

Lees hier een eerder interview met Drop & Loop.

4. Van visnet naar winterjas

De overheid heeft een doel: in 2025 moet een textielproduct uit minimaal 25 procent duurzaam materiaal bestaan. Daarom nemen steeds meer merken gerecyclede materialen in hun ontwerpen op. Neem bijvoorbeeld Patagonië, die gerecycleerde spandex, afkomstig van hergebruikte materialen zoals versleten visnetten, in de collectie verwerkt. Zo heeft Patagonia sinds 2014 al meer dan 844 ton aan plastic uit de wereldzee gered en verwerkt tot kleding. Een win-winsituatie!

5. Van ruilen komt…

En dan is er nog het oude vertrouwde ruilen. Zo ruil je bij the Swapshop jouw kleding voor andere tweedehandskleding uit de winkel. En maak je bij the Clothing Loop deel uit van een heuse ‘kledingketting’: je ontvangt een tas met kleding, haalt daar de items uit die jij leuk vindt en stopt er kledingstukken in terug waar je een ander mee blij wilt maken. Hoe langer de ketting, des te meer tassen er op de route rouleren.