6 tips voor een ‘lichte’ feestmaand

22/12/2017

1. Hou hetzelfde ritme aan

Probeer zoveel mogelijk het ritme van drie maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Zo voorkom je makkelijker dat je door de dag heen veel naar tussendoortjes grijpt. En ben je van plan om een meergangendiner te serveren? Denk dan goed na over de portiegrootte per persoon en pas de hoeveelheden aan het aantal gangen aan. 

2. Vlees in de hoofdrol? 

Vooral vlees neemt bij een diner vaak een belangrijke plek in. Maar waarom niet eens vervangen door vis? Vis is licht en bevat onverzadigde, dus goede, vetten. En als je het combineert met een lekkere saus is het minstens zo feestelijk. Denk bijvoorbeeld aan een salsa, gemaakt van tomaat, rode ui, peterselie en citroensap, of aan een mierikswortelsaus (lekker bij zalm!) van zure room met gelijke delen mierikswortel erdoorheen.

3. Een ‘groene’ kerst 

Groente bevat bijna geen calorieën en veel voedingsstoffen. En het is heel feestelijk als je kiest voor bijzondere of ‘vergeten’ groenten, zoals pastinaak, aardpeer of artisjok. Het voordeel van veel groenten bij de feestdis: als je vol zit stop je vanzelf met eten en heb je nog gezond gegeten ook. Extra feestelijk: de groenten lekker knapperig grillen in een grillpan in plaats van koken, en bestrooien met verse kruiden als peterselie of bieslook.

4. Gezond toetje

Desserts zijn heerlijk, maar vaak mierzoet en zwaar. Een heel gezond dessert echter is ‘soep’ van gepureerd fruit zoals aardbei of mango met een scheutje stroperige balsamicoazijn en blaadjes munt. Ook lekker en niet al te zoet of vet: gebakken appel met kaneel en (vanille)yoghurt. Of Griekse yoghurt met granaatappelpitjes, dadel en honing. En kies je voor ijs? Ga dan liefst voor sorbetijs in plaats van roomijs: 1 bolletje sorbetijs bevat 40 kcal, tegenover roomijs 100 kcal.  

5. Oliebollen en appelflappen

Oliebollen en appelflappen horen er helemaal bij rond oud & nieuw. Maak je ze zelf? Gebruik dan plantaardige olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of vloeibaar frituurvet. Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet. Stel de frituur in op 150 tot 175°C, dan neemt je oliebol niet te veel olie op. Koop je ze kant-en-klaar? Vraag dan of ze gebakken zijn in vloeibaar vet. Overigens zijn appelflappen een stuk vetter dan oliebollen. Een oliebol (65 gram) bevat 1 gram vet. Een appelflap (100 gram) bevat maar liefst 10 gram vet.

6. Tussendoortjes

Snacken en snoepen, het lijkt er tijdens de feestdagen een beetje bij te horen. Toch kun je ook tussendoortjes eten die weinig of geen vet bevatten en gewoon in de Schijf van Vijf staan. Neem bijvoorbeeld gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of stukjes mango. Reepjes vijgenbrood met 30+-kaas zijn ook feestelijk. Ook lekker: kerrie-kikkererwten of ongezouten noten. Of zet een schaaltje snackgroenten op tafel, zoals minikomkommer, cherrytomaatjes, radijsjes of reepjes paprika met een lekkere humusdip.


Wil jij graag gezonder eten? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? 

Download dan de Menzis SamenGezond-app. Met jouw dagelijkse fitscore, handige tips en een online voedingscoach om je gezondheid te verbeteren en je doelen te halen. Bijvoorbeeld minder tussendoortjes eten, of juist meer groente. De SamenGezond-app »

Dit artikel is aangeleverd door onze partner Menzis