Als je altijd aan staat, kun je niet meer uit

12/01/2023

Het is niet zo gemakkelijk om in drukke tijden je grenzen aan te voelen. Dat komt door je reptielenbrein. Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en is primair gericht op overleven. Dat was in vroeger tijden heel handig. Wanneer er gevaar dreigde kon je alert reageren en ervoor zorgen dat je overleefde. Heel slim bedacht van je brein.

Trek in alcohol en ongezond eten kunnen signalen zijn van te veel stress.

Tegenwoordig ervaren we stress ook als gevaar. Je reptielenbrein blijft aanstaan. Dit gebeurt allemaal onbewust vanuit je oerinstinct. Dat maakt ook dat je vaker naar alcohol, suiker en vet eten grijpt. Misschien herken jij ook wel bij jezelf dat je in drukke tijden echt het gevoel hebt dat je toe bent aan dat glaasje wijn of die zak chips.

De druk en stress die jij ervaart op een dag heeft ook invloed op de hoeveelheid spanning in je lichaam. Wanneer je die spanning niet regelmatig loslaat door te ontspannen, krijg je klachten als nek-, schouder- en rugklachten, hoofd- of buikpijn. Deze klachten zijn eigenlijk signalen van je lichaam dat het tijd is om te ontspannen.  

Wat kun je doen?

Een teveel aan stress uit zich bij iedereen anders. Je zult bij jezelf na moeten gaan welke signalen bij jou opspelen als de stress te veel wordt. Om daar achter te komen, is het belangrijk om even stil te staan. En juist dat doe je vaak niet. Ik vergelijk het weleens met de hamster in een tredmolen. In drukke tijden heb jij de neiging om door te gaan, uit een soort automatisme.

Sta af en toe eens stil

Tijd nemen om te reflecteren is de belangrijkste stap om problemen door stress en spanning te voorkomen. En dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Vaak geef ik de mensen die ik coach het advies om elke ochtend 5 minuten reflectietijd te nemen. Ga in die 5 minuten even rustig zitten en check hoe het met je is.