Een winter zonder verkoudheid. Yes please!
07/11/2018Door Robin Spies
Hoe voorkom je een verkoudheid?
Allereerst is het goed om te weten dat een verkoudheid niet ontstaat door kou, maar door een lage weerstand waardoor je eerder vatbaar bent voor dit virus. Het heeft dus geen zin om de verwarming hoger te zetten. Het helpt wel voor het herstel, omdat je zo minder energie verbruikt om warm te worden, maar dan heb je de verkoudheid al te pakken. Ik geef je graag tips om de verkoudheid juist voor te zijn!
- Neem voldoende rust en slaap. Zeker in de tijd dat het lekker gezellig is om ’s avonds laat nog op de bank films te kijken, toch is het advies om op tijd naar bed te gaan. Je hebt je 8 uur slaap namelijk écht nodig.
- Naast te weinig slaap is ook ongezonde stress een oorzaak van een verminderende vatbaarheid tegen een verkoudheid. Je lichaam kan zich hierdoor minder concentreren op het bestrijden van het virus. Drink daarnaast ook voldoende water, zodat je lichaam de afvalstoffen sneller kwijt kan.
- Zorg voor voldoende zonlicht (vitamine D). Zeker nu het sneller donker is en je vaak al in de winkel aanwezig bent voordat het licht wordt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dit kan door dagelijks (onbeschermd) 15 tot 30 minuten buiten in de zon te zijn.
- Ook zeker zo belangrijk is de hygiëne. Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral vóór het eten en na het snuiten van je neus of niezen.
- Tot slot: beweeg voldoende. Door intensief te bewegen maak je afweerstoffen aan en kan je het virus uit je lichaam verbannen. Door te sporten kun je ook een verkoudheid voorkomen doordat je het virus uit je lichaam transpireert.
Robin Spies is adviseur bij brancheorganisatie INretail, hij volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt graag zijn opgedane kennis.