Fabels en feiten: over lage rugpijn
22/09/2018Wat is lage rugpijn?
We spreken van lage rugpijn bij pijnklachten in de onderrug. De pijn kan acuut zijn, bijvoorbeeld bij het oppakken van iets, maar ook geleidelijk ontstaan. Bij lang staan of bepaalde houdingen of bewegingen, zoals bukken, kan er opnieuw pijn worden gevoeld. De rug kan ook stijf aanvoelen en soms straalt de pijn uit naar een been.
Maar wat doe je eraan?
De ervaring van de fysiotherapeuten waar zorgverzekeraar VGZ mee werkt- Fysio Holland-, is dat veel klachten in de onderrug vaak ook vanzelf weer over gaan. Hun tip: heb je lage rugklachten, blijf dan vooral bewegen! Het helpt als je oefeningen doet om je rug soepel te maken waardoor de pijn minder kan worden (klik op de foto voor de oefeningen die je kunt doen). Die oefeningen zijn ook goed om klachten te voorkomen. Dat is minstens zo belangrijk.
Maar let op, ga bij erge pijn of twijfel altijd naar je huisarts of een fysiotherapeut.
Fabels & feiten
Er bestaan nogal wat misverstanden over lage rugpijn, we zetten de fabels en feiten voor je op een rij.
1. Bewegen maakt mijn rugpijn erger, toch?
Fabel! Blijven bewegen (en werken) is doorgaans beter voor het herstel en het voorkomen van nieuwe rugklachten dan op bed blijven liggen.
Feit: bewegen is het beste medicijn.
2. Ik moet oefeningen vermijden, al helemaal met gewichten
Fabel! De wetenschap heeft aangetoond dat oefeningen juist kunnen helpen om te herstellen, ook het doen van oefeningen met gewichten!
Feit: het maakt niet uit welke oefening je doet, als je het maar doet.
3. Een scan of röntgenfoto is nodig om te weten wat er scheelt
Fabel! Eigenlijk heeft dit geen zin behalve als je denkt dat de rugpijn wordt veroorzaakt door een bepaalde oorzaak, bijvoorbeeld vallen.
Feit: een scan of röntgenfoto creëert vaak meer onrust dan rust.
4. Pijn betekent dat er iets kapot is
Fabel! De hoeveelheid pijn die iemand voelt, heeft bijna nooit te maken met de ernst van de schade in de rug. Pijn gaat veel meer over hoe ‘bedreigd’ iemand zich voelt.
Feit: pijn is op zichzelf geen reden tot zorg. Houdt de pijn langer aan, ga dan naar de huisarts of fysiotherapeut.
5. Rugpijn heeft altijd een concrete oorzaak
Fabel! Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar rugpijn. Toch is vaak niet duidelijk wat de concrete oorzaak is.
Feit: pijn kan ook optreden zonder duidelijke reden – en ook ‘zomaar’ weer weg zijn.
Meer informatie over fysiotherapie vind je bij VGZ op www.vgz.nl/fysiotherapie. Zie ook hieronder een aantal oefeningen die je kunt doen met rugklachten.
Dit artikel word je aangeboden door onze partner VGZ.
De Vitaliteitsweek van 24 t/m 28 september, draait om jou als energieke werknemer! Misschien dat je nog wel meer wilt weten over hoe je je vitaal blijft voelen op werk. Bijvoorbeeld hoe je beter kunt slapen of kunt stoppen met roken? Lees hier meer tips voor een bestaan met meer energie.