Handen omhoog of ik schiet
13/07/2016Door Dunja Hoejenbos
Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar stel je eens voor dat het jou als winkelier overkomt? Wat als je al eerder overvallen bent en je onveilig voelt? Misschien ga je dan inderdaad wel over tot drastische maatregelen zoals de juwelier. Feit is namelijk dat er steeds meer geweld en agressie in winkels voorkomt. Uit een veiligheidsmeting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat er dagelijks zo’n 600 winkelmedewerkers worden bedreigd en geconfronteerd met lichamelijk of verbaal geweld. Soms gaat het er zo heftig aan dat ze worden geschopt, bespuugd, geslagen, geknepen of op een andere manier lichamelijk worden toegetakeld. Winkeldieven gaan helemaal over de rooie als ze betrapt worden, maar ook ontevreden klanten kunnen behoorlijk uit hun slof schieten om hun gelijk te halen. Zoiets kan voor je medewerkers een behoorlijk heftige ervaring zijn, die je als werkgever niet uit moet vlakken.
Weet wat je te wachten kan staan
Helaas kun je agressie en geweld niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je medewerkers voorbereid zijn. Dat doe je aan de hand van de RI&E (Risico Inventarisatie- en Evaluatie). Hierin beschrijf je welke risico’s er zijn en wat vervolgens het plan van aanpak is. Zo weten je werknemers waar ze op de winkelvloer mee te maken kunnen krijgen en hoe ze moeten handelen. Verder zijn er gratis online trainingen beschikbaar op www.fhknacademy.nl. Ze gaan bijvoorbeeld over wat je moet doen als je een winkeldief betrapt of als er een overval is. Mocht er onverhoopt iets ernstigs gebeuren, bel dan eerst 112 voor politie, brandweer of ambulance. Bel daarna Slachtofferhulp Detailhandel 0900-0101 voor gratis eerste opvang.
Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.