Je hebt een burn-out, maar gaat toch naar een feestje. Mag dat van je werk?

08/08/2024

Ontslagen

Het voorbeeld in het NRC: een baas had een medewerker ontslagen die thuiszat wegens burnout-klachten, maar intussen wel een concert had bezocht. Jammer voor de baas, want de rechter vond het geen geldige reden voor ontslag. “De werkgever mag alles vinden (…), maar hij moet het lekker bij zichzelf houden en mag er in principe geen consequenties aan verbinden”, benadrukt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers.

Oordelen

“Je bent te moe om te werken, maar je kunt wel een weekendje naar Antwerpen?” Het kan inderdaad voor scheve gezichten zorgen als een collega de bloemetjes buiten zet tijdens ziekteverlof. Maar laten we niet te snel oordelen. In zekere mate is het juist gezond om leuke dingen te doen. Van op de bank blijven zitten, knapt bijna niemand op. “Het is belangrijk een balans te zoeken in wat wel en niet meer kan en waar je energie van krijgt”, zo vertelt coach Suzanne Meijers. Elke burn-out is anders.

Stel: je hebt een burn-out, wat dan?

Als de huisarts vertelt dat jouw ziekteklachten komen door een burn-out, breng je (doorgaans) je werkgever op de hoogte. Die is dan wettelijk verplicht om jou binnen één week aan te melden bij de arbodienst of zelfstandig bedrijfsarts. Samen met deze onafhankelijke zorgmedewerker ga je op zoek naar een traject om te werken aan je herstel en mogelijke re-integratie op werk. Deze arts mag geen persoonlijke informatie delen met jouw werkgever.