Mode van gerecycled plastic
01/06/2019Door Talita Kaloe (Soul Stores)
Beelden van stranden die compleet vervuild zijn met plastic afval - van flessen tot aan verpakkingsmateriaal - zijn eerder regel dan uitzondering. Er wordt gesproken over een nieuwe ecologische ramp. Deze situatie is ook veel modeontwerpers niet ontgaan. Zij veranderden hun perspectief: ze zagen niet een berg afval, maar een voorraad bestaande grondstoffen voor hun nieuwe collecties.
Wat is rPET?
Tegenwoordig zien we dit terug in kleding dat gemaakt is van gerecycled plastic. Het plastic dat voor deze kleding wordt gebruikt, is rPet, oftewel Recycled Polyester. Door plastic te smelten en het te spinnen tot garens, ontstaat er een nieuw en stevig materiaal waarvan kleding gemaakt kan worden. Het hiervoor gebruikte plastic komt veelal uit de industrie, maar ook uit onze eigen huishoudens. Daarnaast is CO2-uitstoot bij de productie van rPET tot negentig procent lager. Betekent dit dat we en masse gebruik moeten maken van rPEt? Nee. Er is namelijk ook een downside. Bij het wassen van deze kleding komen minuscule stukjes plastic vrij, wat uiteindelijk terechtkomt in onze oceanen, voeding en lucht.
Dat betekent niet dat kleding dat gemaakt is van rPET een onverantwoorde keuze is. Het is een minder vervuilende stof dan bijvoorbeeld traditionele polyester - en daarmee dus een betere optie. Sterker nog, er kleven zelfs nadelen aan stoffen die bekend staan als milieuvriendelijk, zoals biologisch katoen en bamboe. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de grote hoeveelheid water die ervoor wordt gebruikt. En zo is er altijd wel een afweging te maken. Voor een groene garderobe, kun je daarom het beste in kleine stappen beginnen, en kijken wat voor jou het meest belangrijke is: zijn goede arbeidsomstandigheden voor jou een must? Ga jij voor zero waste? Of wil je geen kleding dragen dat afkomstig is van dieren? Kies wat het meest belangrijk is voor jou, en begin daarmee. Afhankelijk van jouw doel, is fair fashion, vintage of kleding van gerecycled plastic een mooi alternatief.
Tip: outerwear van gerecycled plastic
Als een klant graag iets van rPET wilt kopen, maar struggelt met het duurzaamheidsvraagstuk er omheen, dan kun je hem of haar adviseren om te investeren in outerwear van rPET. Denk bijvoorbeeld aan een regenjas of windjack. Dit draag je niet direct op de huid, en hoef je maar minimaal te wassen. Op die manier is het grootste discussiepunt - namelijk microplastics in het water - teruggebracht tot een minimum.
Lees ook de andere artikelen van Soul Stores:
- 'Soul Stores', wat zijn dat?
- Blue jeans wordt steeds groener
- Zie kleding niet als wegwerpproduct, maar als iets dat je koestert
Talita Kalloe is de oprichter van Soul Stores. Een platform waar ze duurzame, stijlvolle winkels en merken een podium geeft. Haar missie: consumenten inspireren om bewuster te winkelen en duurzamer te leven.