Steeds meer jonge mensen zijn mantelzorger – ‘Iedereen krijgt ermee te maken!’
19/01/2023In een interview met het NRC vertelt Tijn: “Mantelzorger zijn, voelt alsof je met je rug tegen de muur staat. Je doet het met liefde, maar het is vaak ook een rotsituatie.”
Mantelzorger zijn voelt alsof je met je rug tegen de muur staat.
Meeste mantelzorgers tussen 45 en 65 jaar
Steeds meer jonge mensen zijn mantelzorger. Dat heeft te maken met de toenemende vergrijzing en het tekort aan werknemers in de zorg, volgens cijfers van het SCP. Doordat ze jonger zijn, hebben mantelzorgers vaak ook een drukker bestaan. De meesten zitten in de leeftijd tussen de 45 en 65 jaar, met een ‘spitsuurgezin’, een baan, sociaal leven en andere activiteiten, aldus het NRC.
Fijn dat je er bent
Tijn Elferink (41) is één van die vele – relatief jonge – mantelzorgers die ons land rijk is. Zijn moeder heeft naar eigen zeggen “bijna de hele bingokaart aan chronische ziekten wel gehad”, vertelt hij het in het NRC – de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn en diabetes. Nu heeft hij een handboek voor de moderne mantelzorger geschreven, want hij miste een praktisch document met handige tips.
Breng je werkgever op de hoogte
Ben jij mantelzorger? Vertel het je baas! Dat, en vele andere tips vind je in ‘Fijn dat je er bent – handboek voor de moderne mantelzorger.’ Want bijna de helft van de werkgevers in Nederland is niet op de hoogte dat hun werknemers zorgen voor een naaste. Mantelzorgers houden het graag voor zichzelf, omdat ze bang zijn dat hun werkgever zou vermoeden dat ze niet genoeg aandacht overhouden voor hun baan. Jammer, want er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Bij veel bedrijven kun je bijvoorbeeld speciaal verlof aanvragen voor mantelzorg.
Weetjes over mantelzorgers
- Meer dan de helft (!) van de mantelzorgers vertelt aan niemand hoe zwaar ze hun taken vinden.
- Veel mantelzorgers hebben niet eens door dat ze mantelzorger zijn. Het begint met een kleine taak zoals een keer de hond uitlaten of belastingaangifte doen, maar wordt al snel meer.
- Gemiddeld zijn mantelzorgers zeven uur per week kwijt aan hun zorgtaken.
- Eén op de tien mantelzorgers raakt overbelast. Ze slapen slecht, of hebben andere stressklachten.
- Veel mantelzorgers krijgen ruzies of irritaties met familieleden of zorgprofessionals over het verdelen van de zorgtaken.
Twee gouden tips uit het boek van Tijn Elferink:
- “Begin alvast met het bouwen van een zorgnetwerk: familieleden, vrienden, buren. Veel willen best helpen. Wees concreet: wil je elke donderdagmiddag een uur biljarten met mijn dementerende vader?”
- “Doe vooral niet alles zelf. Ga met je oom een rondje lopen in zijn buurt en maak een praatje met iemand op straat of in het buurthuis. Vertel dat je wandelt met je oom. Dan biedt iemand al gauw aan dat ook eens te doen. Zorg is er wel, maar je moet het vinden.”