Stress or no stress? That’s the question.

30/11/2016

Door Dunja Hoejenbos

Redden we dat allemaal of lopen we straks op ons tandvlees? Niet alleen in onze branche is die vraag van toepassing. Het is een landelijk fenomeen dat eigenlijk niet aan een periode gebonden is. Afgelopen november vond daarom de week van de werkstress plaats. Maar liefst 2,7 miljoen werknemers blijken daar last van te hebben. De overheid doet er veel aan om dit cijfer terug te dringen door informatie en voorlichting te geven. De focus ligt daarbij op bewustwording, want hoe merk je dat je stress hebt?

Dat kan op verschillende manieren:

  • Aan je lichaam (o.a. zweten, trillen, beven, nerveus zijn)
  • In je hoofd (o.a. verstrooid en/of snel afgeleid zijn, minder interesse voor je klant)
  • Aan je gevoel (minder geduld, sneller geïrriteerd, impulsief reageren)
  • Aan je gedrag (altijd haast, slecht eten, maken van fouten bij bijv. het afrekenen)

Gestrest en dan?
Als je bovenstaande signalen herkent, is het tijd om er iets aan te doen, want van langdurige stress kun je ziek worden (overspannen, burn-out , hart- en vaatziekten). Als je weet waarom je gestrest bent, probeer dan momenten van ontspanning in te bouwen. Ontspanningsoefeningen helpen, maar ook meer bewegen en gezond leven werken in je voordeel. Toch is het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Lukt het je niet om de oorzaak van je stress te vinden en die te verminderen, vraag dan hulp aan bijvoorbeeld je leidinggevende, collega’s of de bedrijfsarts.

Meer weten?
Op internet is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op de Facebookpagina ‘Check je werkstress’. Daar kun je een test doen, waarmee je je eigen stressniveau bepaalt. Op duurzameinzetbaarheid.nl vind je alvast 56 oplossingen en ze gaan door tot ze er 99 hebben. Dus heb je een tip? Ze houden zich van harte aanbevolen. Blijf er niet mee lopen. Pak het nu aan!


Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.