Wat doet een coupeur? Een kijkje in het atelier van Blijdesteijn

24/12/2020

De term ‘naaister’ die per ongeluk nog weleens valt in plaats van coupeuse -of coupeur-, doet dit unieke ambacht duidelijk geen eer aan. Het vermaken van kleding en het inschatten van de juiste afmetingen voor allemaal verschillende lichaamstypes, vraagt om kennis en vaardigheden. 

Hoe kleding in elkaar zit, en hoe je er vorm in brengt… Dat is iets heel moois. 

Niet verprutsen  

De 66-jarige Aartje van Zoelen vertelt: “Hoe moeilijker de klus, hoe leuker! Als er een colbertje ingekort moet worden, bijvoorbeeld, met een split zit bij de knoopsgaten… Dan kun je de mouw niet zomaar inkorten, dus moet je iets anders gaan bedenken, zonder het kledingstuk te verprutsen.” 
Lees hier het hele interview met Aartje.

Mode liefhebben  

Coupeur Nikos Anastasiou (25): “Hoe kleding in elkaar zit, en hoe je er vorm in brengt … Dat is iets heel moois. Kleding vermaken is een kwestie van rustig en logisch blijven denken en vooral: gewoon doen! Wat we dragen, vormt zo’n belangrijk onderdeel van ons leven. Je kunt het beste bij iemand naar boven brengen met het juiste pak, of een goede rok... Er zit ook een hele geschiedenis achter mode. Ik heb ook enorm veel bewondering voor het ‘high fashion’ gevoel dat je op de catwalk ziet. Kleding die uitgesproken is.” 
Lees hier het hele interview met Nikos. 

Kleding aanpassen, en jezelf aanpassen  

“Aanpassen, aanpassen, aanpassen, dat is de grote uitdaging van dit vak”, vertelt Chantal Stalenhoef (38). “Kleding aanpassen is veel moeilijker dan nieuwe kleding maken. Vooral als het gaat om onalledaagse dingen, zoals galajurken en smokingjasjes. Als coupeuse moet je bovendien niet alleen de kleding aanpassen, maar ook jezelf! Want je ontvangt aan de lopende band mensen in het atelier met lastige kwesties. Sommige klanten vertellen meteen hun hele levensverhaal, anderen zijn juist weer heel kortaf en ongeduldig. Dat vraagt dus, behalve creativiteit en technische kennis, ook om sociale vaardigheden.”
Lees hier het hele interview met Chantal. 

Nikos: “Kledingcollecties worden bovendien elk jaar weer nét iets anders geproduceerd, dus ook wat dat betreft moet je kunnen schakelen. Dat houdt het interessant.” 

Je moet meegroeien  

Aartje: “Ik heb er in die vijftig jaar nooit moeite mee gehad, al die technische veranderingen. Integendeel, ze hebben het vak makkelijker gemaakt. Met een lockmachine kun je nu bijvoorbeeld vliegensvlug stoffen aan elkaar naaien en afwerken. Ik ben gewoon meegegroeid. Maar er zijn ook juist weer dingen moeilijker geworden. Alles is vluchtiger. De klant verwacht dat je sneller levert.”  

Zelf ontwerpen  

Nikos: “Als coupeur leer je enorm veel over mode, waardoor je alle kanten nog op kunt. Ik ontwerp bijvoorbeeld ook graag. Mijn paradepaardje is de blazerjurk die ik heb gemaakt, van een glanzende stof in ecru-kleur met zwarte fluwelen takken erop. Daar heb ik zo veel tijd in gestoken… Het was een hele zoektocht naar de juiste materialen.”  

Een handige basis 

Aartje: “Vroeger kregen wij op school nog vakken als breien en handarbeid. Een perfecte basis, als je het mij vraagt. Want zo ontdekken kinderen al op jonge leeftijd hoe leuk het is om met je handen te werken. Ze krijgen de kans om hun talenten te ontdekken. Helaas gaat er nu minder aandacht naar praktijkvakken. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Er is altijd wel een kledingstuk dat vermaakt moet worden.” 

Wil jij coupeur of coupeuse worden?

Zie jij het werk in een atelier wel zitten? Dan kun je bijvoorbeeld de Mbo-opleidingen Specialist mode/maatkleding of Allround medewerker mode/maatkleding volgen. Wie weet sta je straks net als Aartje van Zoelen, Nikos Anastasiou en Chantal Stalenhoef in het atelier van Blijdesteijn Mode in Tiel.