Bedrijfshulpverlening tijdens vakantie
Vanuit de Arbowet is het verplicht dat er ten minste altijd één BHV’er aanwezig is. Uit onderzoek blijkt echter dat dit in vakantietijd vaak niet zo is. Als werkgever moet je BHV echter goed regelen. Vakantie of geen vakantie.
Door Dunja Hoejenbos
In de column van vorige maand schreef ik al over de Bedrijfshulpverlening (BHV) en meer specifiek over de nieuwe Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016. Allemaal goed en wel. Zeker als de BHV’ers in je bedrijf goed op de hoogte zijn en precies weten hoe ze moeten handelen in geval van nood. Maar hoe zit het met de aankomende vakantie?
Hoe doe je dat? Een aantal tips:*
- Denk vooruit en hou rekening met vakantieplanningen. Je BHV’ers kunnen niet allemaal tegelijkertijd op vakantie. Vanuit de RI&E heb je waarschijnlijk al een keer berekend hoeveel BHV’ers je nodig hebt. Maak een inventarisatie van de aanwezigheid van je personeelsleden tijdens de vakantie en stem daar het aantal BHV’ers op af.
- Heb je een kleine winkel, dan kun je als winkelier of eigenaar natuurlijk zelf BHV’er zijn. Ga je zelf op vakantie? Zorg dan voor ten minste één BHV’er onder je medewerkers. Dat kan ook een oproepkracht met BHV-opleiding zijn.
- Werk samen met de buren, bijvoorbeeld een bedrijf in hetzelfde pand of de winkel naast je. Als je taken verdeelt en rekening houdt met een goede bezetting, zorg je er samen voor dat de BHV goed geregeld is. Als winkelier kun je ook samenwerken met de winkeliersvereniging of het beheer van het winkelcentrum. Maak wel goede afspraken.
- Toch last van onderbezetting? Leid dan meer medewerkers op tot BHV’er.
- Informeer al je medewerkers hoe e.e.a. geregeld is, zodat ze weten hoe of wat in geval van nood.
Loop geen risico
Heb je tijdens de vakantie de BHV niet goed geregeld, dan komt allereerst de veiligheid van je medewerkers of je klanten in het geding. Daarnaast kan het behoorlijk in de papieren lopen, want de boete voor de afwezigheid van een BHV’er is € 3.000,- en kan bij herhaling zelfs oplopen tot € 9.000,-. Ook je verzekeraar kan zich beroepen op beperkende voorwaarden als je BHV niet goed geregeld is en er gebeurt iets. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Kijk bijvoorbeeld op Goede BHV praktijken. Opleidingsmogelijkheden voor je medewerkers vind je hier. Wil je meepraten over BHV in het algemeen, word dan lid van de LinkedIn groep of like de Facebookpagina van het BHV Forum.
* Lijst is niet uitputtend.
Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.