Dutch Design Week 2016
Inspirerend. Innovatief. Futurologisch. Dat was Dutch Design Week 2016! Meer dan 295.000 bezoekers kwamen naar Eindhoven. Zo’n 2500 designers stonden verspreid over 100 locaties in de stad. Het aanbod is overweldigend: alles wordt ge-design-ed. Wat brengt de toekomst? Materialen worden gekweekt. Maatwerk wordt linea recta 1:1 uitgevoerd.
Door Frances van der Steen
Groenten en fruit
Stel je voor: dagelijks gooien de Rotterdamse marktlui wel 3500 kilo groenten en fruit weg. Reken uit wat dat per week, maand, jaar is. En niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland, de hele wereld! Dit GF-afval kun je verwerken tot ‘fruitleather’: voor tassen, stoelen et cetera. Hoe kom je op het idee? Door de gastronomische wereld: daar krijg je ‘fruitleer’ als versiering op je bord.
Champignons
Stel je voor: kweek (zelf) je designproduct — met paddenstoelen. Om precies te zijn: het wortelstelsel van de champignons (mycelium). Zet dit micro-organisme ‘in de kweek’ op stro — en laat de natuur zijn gang gaan. Je kunt de groei van de schimmel ‘vorm geven’: in een mal. Is de schimmel ‘uitgegroeid’, haal je hem uit de mal en laat hem drogen. Het materiaal wordt dan vanzelf hard. Daar staat je krukje of lampje dan. Op DDW kon je diverse voorbeelden zien. Van een laboratorium-setting tot een doe-het-zelf pakket. DiY wordt GiY: grow it yourself.
1:1 Design
Stel je voor: jij configureert online een ligstoel en zet OOK de productie in gang. Je voert je lengtematen in: van je hoofd, torso, boven- en onderbenen. Plus de gewenste relaxstand (in %). Je selecteert de uitvoering (o.a. frame, kussens). Je drukt op de ‘send’ knop … en zet zo de CNC-machine in werking. De Bodychair is gemaakt van 28 unieke, aluminium onderdelen en titanium bouten. Je krijgt een rechtstreekse lijn tussen de consument en de fabrikant. Deze lounge-chair staat voor het maatwerk van de toekomst!
Frances van der Steen van franpress is freelance journalist en trendspotter, zij bezoekt nationale en internationale meubelbeurzen.