Inpakken en wegwezen
Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.
Jongere generaties - geboren in de jaren ’90 - hebben een heel andere mindset dan de veertigers en vijftigers van nu. Ze hebben letterlijk een hele andere kijk op het leven. Ze zijn minder honkvast en dat heeft impact op hun woonstijl.
Waar de generaties van middelbare leeftijd als doel lijken te hebben hard en vooral ook veel te moeten werken, zien jongeren dit heel anders: ze nemen genoegen met een inkomen dat voldoende is voor een leuk leven. Deze nieuwe generatie gaat flexibeler wonen en leven, haast als nomaden. Een tijdje in het buitenland wonen om andere ervaringen op te doen, zal veel vaker voor gaan komen. Net als sneller wisselen van ruimte of het delen van ruimte. Bezit en privacy zullen veel minder grote ‘basiswaarden’ worden. Gebruik en toegang zijn belangrijker dan bezit.
Eenpersoons
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, zal in 2030 44% van de huishoudens eenpersoons zijn. Dit zijn niet per definitie mensen zonder vaste relatie. Bewust een eigen ruimte aanhouden wordt steeds normaler. Dat heeft flinke gevolgen voor de huizenbouw: er zullen meer woningen moeten komen, maar ze kunnen wel een stuk kleiner zijn. Wat betekent dit voor de interieurs van de toekomst? In ieder geval flexibiliteit! Ontwerpers spelen steeds meer in op deze tendens. Ze ontwerpen woonitems die makkelijk te verplaatsen zijn, door ze bijvoorbeeld te voorzien van een handvat of wielen. Je zet ze net zo rap buiten, of juist binnen, en weer terug, en meenemen naar een heel andere plek is ook zo gedaan. Alles wat je kunt inpakken, opbouwen, rondrollen, opvouwen of inklappen, maakt het nomadenleven ook wat aangenamer en zien we steeds meer terug.
Een zee aan ruimte
Met ruimtebesparende oplossingen lijkt een huis ook meteen groter. Als je het opbergen van je spullen goed weet te managen, houd je plek over. Ruimtes onder kasten, bedden en banken worden steeds vaker slim benut. En functioneel hoeft echt niet lelijk te zijn. Ontwerpers van nu bewijzen dat design en functie heel goed samengaan. Bij het inrichten van een kleiner huis is het handig om te kiezen voor een aantal XL-items, in plaats van meerdere kleine spullen. Die zie je dan ook steeds meer verschijnen. Daarbij zie je dat er weer meer aandacht komt voor kwaliteit en afwerking. Als je weinig spullen hebt moeten ze tenslotte wel echt mooi en goed zijn.