22/08/2018 | Leestijd 1 minuut

Mantelzorg – niet meer weg te denken uit onze samenleving

Naarmate we ouder worden en de overheid steeds minder regelt voor ons, gaan we meer voor elkaar zorgen. Je kiest er niet voor, maar het overkomt je. Bijvoorbeeld doordat er geen andere manier is om de zorg voor je naaste te regelen. Langdurig voor iemand zorgen kan zwaar zijn, zeker als je ernaast ook nog werkt.

Mantelzorg – niet meer weg te denken uit onze samenleving

Mantelzorgvriendelijk beleid

Nu de zorg duurder wordt, de overheid bezuinigt en ouderen minder snel in aanmerking komen voor een plek in een verzorgingshuis, worden steeds meer Nederlanders mantelzorger. De Unie zet zich in voor mantelzorgvriendelijk beleid bij bedrijven, branches en sectoren.

Neem je de zorg voor iemand op je? Dan is het fijn als je hier genoeg ruimte voor krijgt van je werkgever. Zodat je even weg kunt als het nodig is, of je werktijden flexibel kunt indelen. De Unie doet er alles aan bedrijven, branches en sectoren ervan te overtuigen dat mantelzorgafspraken in cao’s thuishoren. Samen met onder andere stichting Werk&Mantelzorg maken wordt mantelzorg bespreekbaar gemaakt op de werkvloer.

Sinds jaar en dag richt De Unie zich op mantelzorg. Dat past in de grotere visie ‘Welzijn is de nieuwe Welvaart’ en participerend burgerschap. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg- taken. Daarom streeft De Unie naar een mantelzorgvriendelijke werkomgeving voor iedere werkende. Benieuwd wat De Unie voor haar leden doet? Lees hier meer.