16/04/2025 | Leestijd 3 minuten

Pesten is zó basisschool… Toch gebeurt het op werk nog elke dag

Iedereen heeft er wel een beeld bij: die ene collega die altijd wordt buitengesloten, genegeerd of bespot. Pesten op de werkvloer is helaas geen kinderspel. Het gebeurt vaker dan je denkt en de impact is groot. 19 april is de Dag van het pesten, helaas is het nog altijd nodig om aandacht voor dit kwalijke gedrag te vragen. Maar: je kunt er iets aan doen.

Pesten is zó basisschool… Toch gebeurt het op werk nog elke dag

Pesten op werk: volwassen kleuters op de werkplek

We denken bij pesten vaak aan schoolpleinen, maar helaas: ook op de werkvloer wordt flink wat afgebitcht, genegeerd, geroddeld en gemanipuleerd. Jaarlijks hebben maar liefst ruim 1 op de 6 werknemers in Nederland te maken met een vorm van pesten. Denk aan het opzettelijk achterhouden van informatie, buitensluiten van vergaderingen, of denigrerende opmerkingen tijdens de lunch.

En nee, het is niet altijd even zichtbaar – maar het vreet aan je zelfvertrouwen, veroorzaakt stress, burn-outs en in het ergste geval langdurige uitval. Volgens TNO zijn er zo’n 500.000 mensen die zich structureel gepest voelen op werk. Dat zijn geen gevoelige types, maar gewoon mensen die ook liefst met plezier naar hun werk willen gaan. Dus wat kun je doen? Voor jezelf, maar ook voor je collega?

Word je gepest? Dit kun je doen:

  1. Praat erover. Klinkt cliché, maar werkt. Begin bij een collega die je vertrouwt, je leidinggevende of een vertrouwenspersoon op werk.
  2. Houd bij wat er gebeurt. Zet pesterijen op papier of in je notities met datum, tijd en wat er precies gebeurde. Bewijs helpt.
  3. Vraag om een gesprek. Confronteer de pester (liefst met iemand erbij) en geef aan wat zijn of haar gedrag met je doet.
  4. Ken je rechten. Bekijk of je cao of personeelsreglement iets zegt over pestgedrag. Vaak zijn er protocollen.

Zie je dat een collega wordt gepest?

  1. Grijp in. Zwijgen = meedoen. Spreek de pester aan of steun je collega.
  2. Bied een luisterend oor. Laat merken dat je ziet wat er gebeurt en dat ze niet alleen staan.
  3. Meld het. Ook als je niet zelf gepest wordt, kun je dit binnen het bedrijf stappen zetten. Meld het pestgedrag bijvoorbeeld bij de vertrouwenspersoon, je leidinggevende, de eigenaar van de winkel, bedrijfsarts, iemand van personeelszaken. Ook werkgevers zullen blij zijn dat je het laat weten, ze hebben immers baat bij een gezonde werksfeer en zijn vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek.
  4. Creëer veiligheid. Een grapje moet kunnen, maar alleen als iedereen lacht. Wees alert op signalen.
  5. Neem contact op met een vakbond: als je je zorgen maakt over pestgedrag op jouw werk of niet weet hoe je een slachtoffer kunt helpen, dan kun je ook voor advies terecht bij een van deze vakbonden: AVVCNV-vakmensenDe Unie en RMU.

Pesten op de werkvloer is geen kleinigheidje. Het is serieus, het is schadelijk en – goed nieuws – het is te stoppen. Begin met praten, kijken, luisteren. Want werk hoort veilig te voelen. Punt.