Trends op tafel
Een tafel kan zo veel meer zijn dan een blad op poten. Aan nieuwe ontwikkelingen geen gebrek! Denk aan finishes, materialen (combinaties), vormen. Van magische cirkels tot olifantenpoten. Het neusje van de zalm: de intelligente tafel. Bye bye keuken?
Door frances van der Steen
Renovatieproject
(Lei)steen in een houten blad: wie kent het niet? Maar betonnen vloer- en wandtegeltjes? En op deze manier? Dat is een ander verhaal! Deze tegeltjes zijn een ode aan de klassieke Italiaanse architectuur. Zogenaamd “gered uit een pand dat gerenoveerd wordt.” Oude tegeltjes in een nieuwe houten vloer: dat gebeurt. Dus waarom niet: in een tafelblad. Het asymmetrische patroon suggereert eerst secuur sloopwerk — daarna veel pas- en meetwerk.
Magisch effect
Een alles behalve doorsnee houten blad. Het naturel eiken verandert geleidelijk in wit. Een bijzondere gewaarwording. De witte waas wordt een spierwitte rand. Deze fading techniek geeft een magisch effect.
Olifantenpoten
De pracht van deze tafel zit onder het blad. Hier staat één en al oerkracht: olifantenpoten van massief, gegoten aluminium. Als hij staat, staat hij rotsvast. Eén poot weegt zo’n 15 kilo. Zo’n poot kan natuurlijk alle bladen dragen: HPL, marmer, hout — en cement.
Toekomstmuziek
Aan deze tafel kun je véél meer dan zitten. Wat dan? Koken op strategische plaatsen in het blad. (Inderdaad: inductie.)Je bord precies op 42,5° C warm houden — en je champagne perfect koel. Dit is nog maar een voorproefje. Hoe dat kan? Onder het keramische blad zit een laagje ‘smart technology’. Het resultaat is een flinterdun én intelligent materiaal. De SapienStone SmartSlab is een work-in-progress.
Klinkt dit als toekomstmuziek? Nou, vergis je niet. Het Spaanse Discalsa brengt de Silke Tech tafel al op de markt. Hierop kun je inductiekoken. Dus… bye bye keuken.
Francis van der Steen van franpress is freelance journalist en trendspotter, zij bezoekt nationale en internationale meubelbeurzen.