Vakmensen komen op handige pootjes terecht
Meubelmakers, schilders, stoffeerders… Er wordt nog weleens sceptisch over praktische beroepen gedaan vanwege het twijfelachtige toekomstperspectief in de onvoorspelbare markt. Maar wat blijkt uit een artikel in het NRC Handelsblad? Ambacht is niet alleen hard nodig. Het is razend populair! Vakopleidingen groeien harder dan ooit.
Robots aan de operatietafel
Het is een typisch ouderwets vooroordeel over vakmensen. Als een mbo-student installatietechniek loodgieter wil worden, zou dit een onzekere beroepskeuze zijn omdat er in de toekomst mogelijk geen CV-ketels meer worden geïnstalleerd. Maar geldt dat niet ook voor een student geneeskunde wiens carrière aan de operatietafel mogelijk een hele andere wending krijgt door de komst van door robots? Welk beroep we ook hebben; we zullen allemaal flexibel moeten blijven. Niets is zo veranderlijk als de maatschappij.
Opvallend is in ieder geval dat vakmensen opvallend weinig werkloosheid kennen in hun loopbaan en relatief gemakkelijk ‘aan de bak’ komen. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam dat NRC Handelsblad onlangs publiceerde.
Verliefd op interieur
Niet alleen de vraag naar creativiteit is stijgende. Ook de drang om een ambacht uit te voeren, neemt toe. Hipster-kappers, bierbrouwers en foodtrucks maken oude ambachten hip. Dingen zelf maken en zelf doen is hot. Een televisieprogramma als VTWonen: Weer verliefd op je huis wakkert de aandacht voor ambacht ook aan. De ambachtelijke opleidingen doen het dan ook goed. Zo bewijzen de cijfers van vakopleidingen zoals het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam, waar het aantal studenten sinds 2013 met maar liefst duizend toenam.
Specialisme in handtassen
Het NRC ging in over deze kwestie in gesprek met enkele studenten van het Hout- en Meubileringscollege, zoals Jolien Groot, studente meubelstofferen: “Ik heb stagegelopen bij een meubel- en autostoffeerder; allebei heel gaaf. (…) Mijn droom is eigenaar worden van een mooi stoffeerzaakje.”
Lees meer in het artikel in het NRC Handelsblad verschenen op 29 maart 2019, door Mirjam Remie. Lees meer interviews met studenten van het Hout- en Meubileringscollege, bijvoorbeeld hoe de jonge studente Elise als studieopdracht een strandtent in Saint-Tropez mocht ontwerpen en hoe Esmée leert om complete badkamers te tekenen.
Meer weten?
Meer weten of het vak van interieurvakman/vrouw? Ken je jongeren die nog keuze voor een opleiding moeten gaan maken en handig zijn met hun handen? Kijk dan een op deze site: www.interieur-vakman.nl. Hier vind je een overzicht van de verschillende richtingen en oplediding met 100% baangarantie!