Vitrinekasten 2016
Het grootste nieuws op het kastenfront? De comeback van de vitrinekast. In het digitale tijdperk? Juist daarom! Een virtueel beeld is anders dan een real-life voorwerp. Wat je écht dierbaar is, verdient een ereplaats in je interieur. Het volgende vitrine-nieuws hebben we op de imm Köln en Maison & Objet gespot.
Door Frances van de Steen
Modulaire styling
Kubus vitrines in én op de Cube-kasten van Interlübke. Je kunt ze naar wens stylen. De ribben zijn van metaal, de vlakken kun je met 6 materialen invullen: panelen van koper, messing, spiegelglas, metalen mesh, gekleurd glas en gelakt MDF. Je kunt voor een authentieke of halfhoge kubus gaan. De kleuren kies je uit het Interlübke-palet.
Onzichtbaar 1
Deels kast, deels vitrine. Het glas loopt om de hoek door: tot halverwege de zijkant. Je hebt dus een beter zicht op je kunstschatten. Maar dan: kan de deur wel open? Geen (metalen) beslag te bekennen… alleen subtiele plankendragers. Dat is nou het gepatenteerde geheim van Kettnaker: verborgen én makkelijk bereikbare scharnieren. Een tipje van de sluier: hier zijn magnetische krachten in het spel. De innovatie is geperfectioneerd: van vlak naar haakse vitrineglas.
Onzichtbaar 2
Een spiegelkast? Nee, vitrinekast! Doe je de kastverlichting aan, dan kun je de inhoud zien. De truc: doorkijkspiegel- ofwel spionglas — als optie in de Soma vitrinekast.
Dinky Toys modelauto’s, Lego poppetjes. Märklin treinen, etc. Dergelijke kleinoden passen in Toon: een modulair vitrinewandsysteem. Rechthoekige metalen kastjes monteer je aan een metalen as – onder elkaar. Ieder kastje kun je ‘beter in het zicht’ draaien: het ene recht, het andere wat schuin naar links of rechts. Je spulletjes stal je op een plank of podium uit. Het deurtje zit met miniatuurmagneetjes vast en dicht. De metalen assen bestaan in diverse lengtes. Nu kun je je collectie oneindig uitbreiden.
Frances van der Steen is freelance journalist en trendspotter, zij bezoekt nationale en internationale meubelbeurzen.