17/01/2017 | Leestijd 2 minuten

Voor jezelf of je baas?

Op de middelbare school zag ik leren niet zo zitten. Mijn moeder zei in de middag bij de thee regelmatig tegen me: “Harry wat de leraar voor rare kleren aan had, dat hoef je mij niet te vertellen, wat heb je van hem geleerd?”. Je begrijpt het wel. Voor mij duurde de middelbare school ietsje langer..

Voor jezelf of je baas?

Ik had mezelf ermee

Later heb ik later regelmatig ‘sorry’ tegen mijn ouders gezegd. Ik had echt beter op moeten letten en meer energie moeten stoppen in huiswerk maken. Ik maakte het voor mijn ouders, door mijn eigen nonchalante houding, ook onnodig duur. Het werd mij nooit hard verweten. Wel kreeg ik vaak te horen: “Waarom doe je zo? Heb je hulp nodig? Doe toch je best, je hebt jezelf ermee”. 

Inhaaleffect bij werkgevers

Mijn twee jongere broers waren veel slimmer, zij waren gedisciplineerde schoolgangers en presteerden goed. Als ik een toverstokje zou hebben, dan zou ik mijn lakse schoolperiode overdoen. Ik zou minder feesten, heel gretig luisteren en meer studeren. Vanaf mijn eerste baan bij WE in Amsterdam, kon ik opleidingen volgen. Ik heb alle kansen, ook bij andere werkgevers, volop gegrepen. Soms moest ik het zelf betalen en/of was het in m’n vrije tijd. Vaak kon het ook gratis en in de baas zijn tijd. Ik alle gevallen heb er echt van genoten.

Investeren in kennis  

Ik ontmoet in mijn huidige werk veel studenten en merk dat ik altijd nieuwsgierig ben. ‘Wat kunnen ze mij leren?’  Soms denk: ‘Had ik maar..’  Ik koop nu iedere maand boeken. Diverse vakbladen worden thuisbezorgd, de abonnementen betaal ik zelf. Waarom? Ik smul nu van het vergaren van kennis. Ik merk dat mijn werk leuker is, omdat ik achtergrondinformatie heb en dingen kan verklaren.

Je profiteert vooral zelf

Investeren in kennis is een goede zaak. Je snapt dingen beter en het maakt het werk leuker. Het is ook kicken als je het antwoord weet, als mensen aan je vragen: ‘Weet jij hoe dat zit?’ Zeker nu, met alle onlinemogelijkheden, is gebrek aan kennis geen excuus. Als je slim bent dan pak je je kansen en maak je jezelf onmisbaar op de werkvloer J. Hoe dan ook, dat wordt op een moment beloond.