07/11/2016 | Leestijd 2 minuten

Wist jij dit over beeldrecht op social media?

We communiceren ons wezenloos op social media. Vaak met succes, juist waar het om zaken gaat. Wie regelmatig iets post blijft beter op het netvlies van klanten staan. Maar met beeld moet je goed weten wat wel- en wat niet geoorloofd is. Voor je het weet heb je een claim aan de broek van de maker van- of degene die op de foto staat. En het maakt geen verschil of je de foto op Facebook of een ander social mediakanaal, Google (AdWords) of je eigen website zet.

Wist jij dit over beeldrecht op social media?

Vijf dingen die je vooral niet moet vergeten

  1. Een foto die een ander maakte mag je alleen gebruiken met toestemming. Er zit auteursrecht op intellectueel eigendom. Ook als de foto gewoon van internet te plukken is, moet je vooraf toestemming vragen. Soms is naamsvermelding van de fotograaf voldoende, maar voor werk van professionele fotografen of foto’s van beeldbanken moet je gewoon betalen.   
  2. Je maakt een kiekje van iemand met je smartphone en plaatst het beeld online. Voor de wet maakt het niet uit of de foto met een professionele camera is gemaakt, of met een smartphone. Degene die op de foto staat geniet via het portretrecht bescherming en kan bezwaar maken tegen gebruik van zijn/haar beeld zonder toestemming vooraf.
  3. Omgekeerd kan het ook; een door jou gemaakte foto wordt door een ander geplaatst. Als je er niet van gediend bent kun je degene vragen de foto te verwijderen. Doe het vriendelijk, dan lukt het meestal. Kom je er niet uit samen, dan kun je ook via het social medium waarop het beeld is geplaatst vragen in te grijpen. Blijft ook dat zonder resultaat, dan stap je naar de rechter.
  4. Je hyperlinkt of embedt beeld of een filmpje van een ander. Dus je maakt een verwijzing/link naar de site van een fotograaf of een product. Je maakt daarmee geen inbreuk op auteursrecht.
  5. Jouw foto’s duiken overal op social media op, zonder dat je daar toestemming voor gaf. Het mag niet, maar lees er vooral de kleine lettertjes van bijvoorbeeld Facebook eens goed op na. Als je absoluut niet wilt dat jouw foto’s zonder toestemming de wereld over gaan en zelfs door anderen gebruikt worden, kun je beter je account opzeggen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Dohmen Advocaten.