Opleiding wonen

Let op: er is een nieuwe cao. De inhoud van deze pagina is under construction. Gebruik de cao-tool voor actuele informatie.​

Een opleiding wonen volgen? Opleidingen in wonen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je in de woonbranche werken en ben je benieuwd welke opleidingen er zijn? Wanneer je werkt in de woonbranche en graag alles uit jouw loopbaan haalt is een opleiding naast je werk volgen een uitkomst. Met een opleiding wonen heb je de mogelijkheid om door te groeien in jouw functie. Of misschien wil je graag doorgroeien naar een volgende functie. Studeren in de woonbranche betekent het combineren van theorie en parktijk.

Soorten opleidingen woonbranche

Er zijn verschillende mogelijkheden die het mogelijk maken om een opleiding naast je werk te volgen.

  • Retail opleidingen
  • BBL-opleidingen mbo en hbo
  • Studieovereenkomst

Een BBL-opleiding is beschikbaar op zowel MBO als HBO niveau. Hierbij ga je meestal 1 dag in de week naar school en doe je de overige tijd ervaring op in een leerbaan.

Opleiding wonen: retail opleidingen

Er zijn verschillende vakopleidingen die je helpen om jezelf verder te ontwikkelen. Met de vaardigheden die je leert bij de retail opleidingen kun je doorgroeien in jouw werk of in een nieuwe functie. Zo zijn er trainingen:

  • Succesvol leidinggeven
  • Slimmer in logistiek
  • Carrière maken
  • Veilig, gezond en fit op je werk

Er zijn veel mogelijkheden die het waard zijn te bekijken. Geef jouw loopbaan een boost door één of meerdere trainingen te volgen! Wanneer je meer verantwoordelijkheden op je kan nemen is er de mogelijkheid dat je salaris wat omhoog kan. En wist je dat je dan meer pensioen opbouwt? Het is dus niet alleen leuk voor nu, maar ook voor later.

Wat is een studieovereenkomst?

In een studieovereenkomst worden afspraken vastgelegd tussen werkgever en werknemer met betrekking tot trainingen en opleidingen. Het is handig om de afspraken vast te leggen in een document zodat voor jullie beiden duidelijk is wat jullie van elkaar verwachten wanneer je een opleiding wonen volgt.

Waarom is een studieovereenkomst nodig bij een opleiding wonen?

Door een opleiding wonen te volgen zorg je ervoor dat jij jouw klanten optimaal kunt helpen en dat je breder inzetbaar wordt. Dit heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook zeker voor je werkgever! Het is daarom mogelijk dat de werkgever voorstelt om de kosten voor een opleiding geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Hierbij is een studieovereenkomst erg belangrijk:

  • Je legt vast wie wat betaalt
  • Je maakt afspraken over studieverlof
  • Je maakt afspraken over reiskosten naar de opleiding
  • Hoe vaak mag je een examen opnieuw doen?

Het vastleggen van al deze punten zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheid ontstaat tijdens of na jouw opleiding. Zo voorkom je ook mogelijke conflicten met je werkgever. Bij een studieovereenkomst stel je samen met je werkgever afspraken op, maar er staan ook al veel afspraken wettelijk vastgelegd in de CAO wonen. Hierin lees je zaken betreffende je salaris, pensioen, arbeidsduur en andere regelingen.

Vragen over een opleiding wonen?

Heb je nog vragen over het volgen van een opleiding wonen? Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Wanneer je nog informatie mist op de website van Werk in de Winkel kun je gerust contact met ons opnemen: wij beantwoorden jouw vragen graag!

Werk jij al in de woonbranche? Registreer je dan op Werk in de Winkel. Wij bieden je allerlei handvatten voor jouw werk in de Woonbranche aan de hand van het E-portfolio. Meld je direct aan.