Tips voor je functioneringsgesprek
Heb je tips nodig voor je functioneringsgesprek? Werk in de Winkel laat je graag zien hoe je je optimaal kunt voorbereiden op dit gesprek. Hoewel er bij een functioneringsgesprek misschien minder op het spel staat dan bij een sollicitatiegesprek, is het niet zomaar een vrijblijvend praatje. Het doel is om meer duidelijkheid te verschaffen over jouw functioneren als werknemer en de samenwerking tussen jou en je werkgever om de kwaliteit van jouw werk in de toekomst te kunnen verbeteren. Werk in de Winkel vertelt je alles wat je moet weten over functioneringsgesprekken.
Wat is een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een gesprek waarbij de verbetering van jouw functioneren centraal staat. Het is dus niet de bedoeling dat de werkgever jou af gaat kraken, maar het gaat erom dat je opbouwende feedback krijgt die jou helpen nog beter je taken uit te voeren. De belangrijkste doelen zijn:
- De kwaliteit van het werk verhogen
- De onderlinge samenwerking optimaliseren
- Een plan voor de toekomst ontwikkelen
Tijdens een functioneringsgesprek geeft je werkgever niet alleen aan hoe hij/zij over jouw functioneren oordeelt, maar heb je als werknemer ook inbreng. Zo kan je aangeven hoe jij zelf vindt dat het gaat en tegen wat voor dingen je aanloopt. Het is belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je wil zeggen, zodat je tijdens het functioneringsgesprek niet met de mond vol tanden staat. Als je werkgever en jij allebei goed voorbereid zijn, ontstaat er een informatie uitwisseling waar beide partijen van kunnen leren.
Tips voor een productief functioneringsgesprek
De belangrijkste tip bij een functioneringsgesprek is om te weten wat je wil zeggen. Schrijf van tevoren op wat je graag zou willen bespreken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken die je dwarszitten op de werkvloer, verbeterpunten en struikelblokken. Bekijk wat voor vragen je jezelf kan stellen ter voorbereiding. Neem je functieomschrijving van tevoren goed door, zodat je weet wat je werkgever voor eisen aan je stelt en in hoeverre jij hier het afgelopen jaar aan hebt voldaan. Bedenk wat je dit jaar graag zou willen bereiken en hoe je aan deze doelen kunt gaan werken. Hoe kan je werkgever je hierbij helpen? Kortom, probeer zo precies mogelijk voor jezelf in kaart te brengen hoe jouw functioneren als werknemer in het komende jaar nog verder kan verbeteren.
Voorbeeld functioneringsgesprek
Hoe gaat een functioneringsgesprek in de praktijk in zijn werk? Start het gesprek niet door te klagen over de stand van zaken, maar onderbouw je mening met argumenten en draag mogelijke oplossingen voor. Probeer hier ook in je voorbereiding rekening mee te houden. Wat voor vragen kan je van je werkgever verwachten tijdens het gesprek?
- Op welke prestaties van het afgelopen jaar ben je trots?
- Welke vaardigheid zou je graag (verder) willen ontwikkelen?
- Hoe verloopt de samenwerking tussen jou en je collega’s?
- Welke mogelijkheden zie je binnen je huidige functie om verder te groeien?
Voorbereid het gesprek aangaan
Een functioneringsgesprek heeft geen gevolgen voor je salaris of positie. De feedback die je werkgever je tijdens het gesprek geeft, is dan ook constructief van aard. Dit betekent dat er voor zowel je leidinggevende als voor jou ruimte is om kritiek- en verbeterpunten aan te dragen. Aan het eind van het gesprek kan er een plan van aanpak worden opgesteld, waar jullie beide mee verder kunnen het komende jaar. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw kansen en aandachtspunten binnen het bedrijf. Wil jij je goed voorbereiden op je functioneringsgesprek en na het gesprek hard aan de slag om je vaardigheden verder te ontwikkelen? Maak een account aan en word lid van het digitale platform van Werk in de Winkel.