Werken in een kledingwinkel

Werken in een kledingwinkel klinkt ontzettend leuk, maar wat houdt het precies in? Wat voor werkzaamheden heb je wanneer je in de mode werkt? En op wat voor salaris kan je eigenlijk rekenen? Antwoorden op deze en meer vragen vind je onder andere in de CAO fashion, sport & lifestyle. Deze collectieve arbeidsovereenkomst maakt duidelijk welke rechten en plichten de werknemer en werkgever ten opzichte van elkaar hebben.

Tips voor in een kledingwinkel werken

Jouw werkzaamheden in een kledingwinkel

Het lijkt je geweldig om te werken in de modebranche, maar wat moet je eigenlijk doen in een kledingwinkel? Een verkoopmedewerker helpt klanten met vragen en geeft advies. Daarbij is het belangrijk om kennis te hebben van de kledingstukken die je verkoopt en geschikte combinaties te kunnen maken. Welke trends en stijlen passen mooi bij elkaar? Bovendien geldt in een kledingwinkel steevast de regel ‘klant is koning’, zelfs als hij of zij heel lastig kan zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende retail opleidingen die je helpen om te gaan met klanten en overvallen. Zelfs als je al ervaring hebt met werken in een kledingwinkel is het goed om je telkens te blijven ontwikkelen op het gebied van retail en mode.
 

Werken in een kledingwinkel zonder ervaring

Als je een werknemer bent met weinig ervaring, kan het lastig zijn om op een goede manier met klanten om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat de klant enthousiast wordt en iets koopt? Werk in de Winkel is het online platform voor winkel medewerkers waar je allerlei tips vindt voor werken in de mode. Door op de hoogte te zijn van belangrijke zaken als pensioenregelingen en je rechten en plichten als werknemer, stap je bovendien met een zelfverzekerd gevoel de winkel binnen.
 

Wat is jouw salaris in de modebranche?

Je salaris in de modebranche hangt af van de precieze functie die je vervult en de loonschaal waarin je valt. In de CAO mode staat precies vermeld wat het maximum en minimum loon is. Je loon hangt natuurlijk af van de werkgever, maar er zijn ook enkele afspraken die hij of zij na moet komen. Zo ben je verzekerd van een eerlijk salaris. Naast de hoogte van je salaris moet je ook letten op het pensioen dat je op je oude dag ontvangt. Daarnaast heb je recht op:

  • Verlof
  • Vakantiedagen
  • Overwerktoeslag
     

Loopbaanontwikkeling kledingbranche

Hoe zorg je ervoor dat je je door je carrière heen blijft ontwikkelen? Naast retail cursussen kan je er ook voor kiezen om een opleiding naast je werk te volgen. Kies voor een BBL-opleiding op HBO of MBO niveau, waarbij je één dag in de week naar school gaat en de rest van de tijd ervaring opdoet in de praktijk. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden en kansen op het gebied van werken in een kledingwinkel? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag jouw ambities te verwezenlijken.
 

Veelgestelde vragen

  Vanaf welke leeftijd mag je in een kledingwinkel werken?

Werken in een kledingwinkel is toegestaan vanaf 15 jaar. 

  Welke opleiding heb ik nodig als ik in een kledingwinkel wil werken?

Voor het werken in een kledingwinkel is in principe geen opleiding vereist. Wel vragen veel werkgevers een afgeronde opleiding verkoper detailhandel (niveau 2). 

  Wat verdien je in een kledingwinkel?

Het salaris in een kledingwinkel is afhankelijk van de loonschaal waarin je valt. Je werkt volgens de CAO retail & non food. Met onze CAO tool kun je precies opzoeken wat een eerlijk salaris voor jouw leeftijd en ervaring is.