04/02/2019 | Leestijd 3 minuten

1 op de 8 werknemers wordt gepest op het werk

Pesten. Dat is iets voor kinderen op het schoolplein die aan elkaars jas trekken, toch? Think again. Wist je dat maar liefst 1 op de 8 volwassenen wordt gepest op het werk? De kans is dus aanwezig dat er op jouw ogenschijnlijk gemoedelijke werkvloer weleens een sociale isolatie heeft plaatsgevonden. Overtrokken plagerijen vormen dan ook een belangrijk thema voor de arbeidsmarkt. Vanwaar ook 19 april de Landelijke Dag Tegen Pesten wordt georganiseerd. 

 

1 op de 8 werknemers wordt gepest op het werk

Wat is pesten?

Pesten is op latere leeftijd veelal geraffineerder en moeilijker zichtbaar. Dat maakt pesten ook een lastig thema, want het is vaak moeilijk te herkennen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Roddelen: Bijna iedereen benoemt weleens iets negatiefs over iemand zonder het bijzijn van diegene. Maar zodra dergelijke opmerkingen nadrukkelijk vaak bij één collega lijken voor te komen, is er iets anders aan de hand. Vooral wanneer deze klachten niet tegen de persoon in kwestie worden uitgesproken. Roddels kunnen zowel op het functionerende als het persoonlijke vlak plaatsvinden. 
  • Buitensluiten/negeren: Het niet betrekken van een bepaalde collega bij de groep door diegene ‘vergeten’ mee te vragen om te gaan lunchen, of ’per ongeluk’ zijn verjaardag over te slaan. Gebrek aan interesse valt hier ook onder. Dus iemand bewust niet informeren naar zijn weekend, terwijl de rest dat wel wordt gevraagd. Ook als iemand niet wordt gegroet bij binnenkomst, of vragen niet worden beantwoord, hoort dat bij negeren.  
  • Verkeerde ‘grappen’ maken/voor schut zetten: Humor en luchtige plagerijtjes op de werkvloer zijn belangrijk, want het verbindt de groep. Maar als een collega keer op keer om zijn seksuele geaardheid, accent of andere persoonlijke kwestie wordt geridiculiseerd of wat dan ook, kan dat nare gevolgen hebben. Vooral als diegene zijn grenzen al heeft aangegeven. Hierbij kun je ook letten op fysieke situaties, zoals het iemand ‘voor de lol’ opsluiten in de lift, iemand een duwtje geven of zelfs iemand intimideren. 
  • Belemmering van de werkzaamheden: Telefoontjes niet doorgeven, teveel taken bij iemand leggen, bedrijfsinformatie achterhouden, het manipuleren van prestaties gebeurt helaas vaker dan je denkt. 
  • ‘Zwarte schaap’-gedrag: Is er ergens een communicatiefout? Een kassatekort? In plaats van dat er een voorval in de groep wordt gegooid, wordt acuut gekeken naar het zwarte schaap in de groep, onder het mom van: “Hij of zij zal het wel weer gedaan hebben.” 

De gevolgen van pesten kunnen erg zwaar vallen. Burnouts, depressies, slapeloosheid, ze hebben vaak te maken met de sfeer op de werkvloer. Logisch dus, dat er landelijke aandacht voor is voor pesten op het werk. Televisieomroep EO komt daarom met een nieuw programma. Gepest van 9 tot 5 heeft als doel om slachtoffers te helpen en is vanaf 19 april, dus de Landelijke Dag Tegen Pesten, te zien op NPO 1. 

Op www.pestenopdewerkvloer.nl vind je daarnaast praktische tips met wat je kan doen als je gepest wordt.