3 veelgestelde vragen over je arbeidscontract in de CAO Retail Non-Food
Voor veel winkels wordt het steeds lastiger om de personele bezetting rond te krijgen. Door een tekort aan personeel moeten medewerkers soms noodgedwongen extra werken of op een andere locatie werken. Kan een werkgever je overplaatsen naar een andere vestiging? Of op andere tijden laten werken? We hebben de drie veelgestelde hierover voor je op een rijtje gezet. Dit staat er in de cao Retail Non-Food.
Veelgestelde vragen:
Mag mijn werkgever mij overplaatsen naar een andere vestiging?
Een werknemer kan na overleg om reden van het bedrijfsbelang tijdelijk worden overgeplaatst naar een andere vestiging van zijn werkgever. Dit kan ook een vestiging van een aan de werkgever gelieerde onderneming betreffen, mits deze ook onder de werkingssfeer van de cao valt. Gaat het om een definitieve overplaatsing, dan dient dit in overleg te gebeuren. Jij als werknemer zal hiervoor dus je akkoord moeten geven. Overplaatsing is niet mogelijk als dit in redelijkheid van de werknemer niet verlangd kan worden.
Kan mijn werkgever mij andere werktijden opleggen?
Alles hangt af van de afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao. In de huidige cao Retail Non-Food zijn daarover geen afspraken gemaakt. Je werkgever mag werktijden wijzigen als hij hier een goede reden voor heeft. Heeft je werkgever in het arbeidscontract een 'wijzigingsbeding' opgenomen, dan betekent dit dat hij de werktijden mag wijzigen als er sprake is van een 'zwaarwichtig bedrijfsbelang'. Dit doet zicht voor wanneer er zwaarwegende bedrijfseconomische, technische of organisatorische redenen zijn, die een wijziging van de arbeidsvoorwaarden noodzakelijk maken. Hiervoor dienen jouw belangen, naar redelijkheid, te wijken.
Mag mijn werkgever mij verplichten om op meer dan 36 zaterdagen per jaar te komen werken?
In de cao Retail Non-Food is geen restrictie opgenomen ten aanzien van het aantal in te roosteren zaterdagen. Sterker nog, de zaterdag mag je als werknemer ook niet aanwijzen als een niet-inroosterbare dag. Er dient wel rekening te worden gehouden met het arbeidspatroon in het verleden.
Meer weten?
De cao Retail Non-Food geldt voor medewerkers in winkels in mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, parfumerieën, juweliers en tabaks- en gemakswinkels. Werk in de winkel heeft de meest gestelde vragen over cao Retail Non-Food op een rij gezet. Bijvoorbeeld over salaris, arbeidscontract, vergoedingen, feestdagen, verlof en toeslagen.