Chinese webshops droppen troep op onze markt. Dat moet stoppen vindt INretail
Chinese webwinkels zoals Shein en Temu sturen dagelijks miljoenen goedkope spullen naar Europa. Jan Meerman, directeur van INretail, waarschuwt dat het niet alleen slecht is voor de winkels hier, maar ook voor de samenleving vanwege de veiligheid en duurzaamheid. “Er is actie nodig.”
Slechte kwaliteit
“Een equivalent van 108 bomvol geladen Boeings 777 vertrekt dagelijks vanuit China en braakt overal miljoenen bestellingen uit. Het ontwricht, de veiligheid van de spullen is in het geding en de duurzaamheidsinspanningen van deze spelers zijn een lachertje”, zegt Meerman.
“Het verziekt de internationale markt voor tweedehands kleding. De kwaliteit is zo slecht en daarmee de prijzen zo laag dat repareren en recyclen onmogelijk is.” Ook consumentenorganisaties maken zich zorgen en willen strengere regels, vooral omdat uit tests blijkt dat veel van deze producten niet voldoen aan veiligheidsnormen.
Geen eerlijk speelveld
Sommige mensen zeggen dat gewone winkels niet moeten klagen, omdat zij zelf ook veel spullen uit China halen. Maar volgens INretail is het probleem dat deze buitenlandse webshops geen verantwoordelijkheid nemen, waardoor het speelveld niet eerlijk is.
“In ons land werken we keihard aan een duurzame textielsector. Nederlandse spelers als Zeeman, HEMA en WE laten zien dat kiezen voor verduurzaming echt kan en zo zijn er nog veel meer Die Chinese spelers denderen daar dwars doorheen”, stelt Meerman
Nieuwe regels
In Duitsland zijn ze al bezig met nieuwe regels om Chinese webshops beter te controleren, zoals het afschaffen van belastingvoordelen voor kleine zendingen. Jan Meerman vindt dat Nederland ook snel actie moet ondernemen door invoerrechten in te voeren, zodat de lokale winkels beter beschermd worden en er beter toezicht komt.