De corduroy comeback
Trendy Carla vertelt ons alles wat we moeten weten over ribfluweel
“Ik heb een heel mooi pak. Van corduroy!”, zei het personage Steven tegen zijn vriendin Miranda in de succesvolle televisieserie Sex and the City in het jaar 1999. “Corduroy? Ik kan niet eens beginnen met uitleggen wat er mis is met corduroy…”, aldus Miranda, die haar vriend mee wilde nemen naar een formeel zakendiner.
Door Carla van den Puttelaar
Het was duidelijk een mening uit het tijdsbeeld van de late jaren ’90, toen minimalisme de catwalk domineerde en het flamboyante corduroy uit de jaren ’70 een stoffig imago had gekregen. Maar twintig jaar later had Miranda waarschijnlijk heel anders gereageerd. Ribfluweel - ofwel corduroy of ribcoy - is nu juist weer stijlvol op den top.
Mini-geschiedenis
Corduroy werd duizenden jaren geleden uitgevonden in Egypte, waarna Italiaanse kooplieden het in de middeleeuwen introduceerden in Europa. Eeuwenlang was de stugge stof vooral bekend onder de arbeidersklasse, totdat het in de jaren 1970 populair werd in de creatieve hoek (muzikanten, studenten, etc.). En dan nu, anno 2020, vormen zowel de populariteit van glansstoffen als de gevestigde hang naar vintage, vruchtbare grond voor een corduroy comeback. Mede dankzij ontwerpers als Marc Jacobs en Dries van Noten.
Stylen: zakelijk of cocktail
Business, cocktail? Je kunt beide kanten op. Hoe fijner de rib, hoe zakelijker. Corduroy combineert bij de heren over het algemeen goed met een effen overhemd, eventueel met stropdas en/of manchetknopen. Voeg een riem, leren schoen of sneaker toe in dezelfde kleur als het pak voor een mooi effect. Vrouwen kunnen het corduroy pak stylen met een luxe satijnen blouse waarbij de manchet onder het colbert uitkomt. Een paar pumps of een stoer laarsje met een mooie businesstas geeft het ribfluweel juist weer een businesslook.
Technische toevoeging
Ribfluweel is direct herkenbaar aan een lengterichting van zachte, glanzende ribbels. Optisch lijkt er een kleurverschil zichtbaar, doordat de haartjes van het fluweel allemaal een beetje schuin dezelfde kant opstaan, waardoor de kleur van bovenaf dieper lijkt dan van onderaf. De grootte van de rib kan variëren. Bij een zeer smalle rib spreekt men van een babyrib, babyroy of tinneroy, de rib die daarop volgt heet corduroy, en ribfluweel met een brede rib heet manchesterrib. Tegenwoordig is een klein percentage lycra of elestaan toegevoegd aan ribfluweel voor meer souplesse en wordt er ook gespeeld met bedrukte rib.
Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.