Een flexibele baan: dit zijn je rechten
Eerst even in het kort: wat staat er in de nieuwe flexwet, genaamd de Wet Werk en Zekerheid?
Let op: er is een nieuwe cao. De inhoud van deze pagina is under construction. Gebruik de cao-tool voor actuele informatie.
Wanneer ben ik een flexwerker?
Je bent een flexwerker als je geen vast arbeidscontract hebt op de plek waar je het werk verricht. Onder flexwerkers vallen uitzendkrachten, gedetacheerden, payrollers, seizoensarbeiders, freelancers en werknemers met een tijdelijk of nul-urencontract.
Kan ik als flexwerker makkelijk op straat gezet worden?
Dat hangt af van de overeenkomst die je hebt afgesloten met jouw werkgever. Als freelancer heb je bijvoorbeeld weinig rechten. De werkgever kan de opdracht per direct beëindigen. Ben jij uitzendkracht, payroller of gedetacheerd, dan ben je afhankelijk van de afspraken met je tussenpersoon. Een tijdelijk contract kan en mag niet zomaar tussentijds beëindigd worden. Hetzelfde geldt voor een nul-urencontract. Je baas kan niet zomaar stoppen met je op te roepen. Hij moet de overeenkomst officieel beëindigen.
Kan ik als flexwerker doorgroeien naar een vaste baan?
De Wet Werk en Zekerheid, die in juli 2015 inging, moet werkgevers stimuleren hun flexwerkers eerder een vast contract te geven. Sindsdien wordt je tijdelijke contract automatisch vast als je tijdelijke contracten een periode van twee jaar overschrijden.
Wat houdt een min-max contract in?
Met een min-max contract garandeert de werkgever tenminste een minimum aantal uren maar heeft de werkgever daarbij de mogelijkheid om jou als werknemer tot het overeengekomen maximum op te roepen.
Twintig procent van alle flexwerkers is blij met de flexibiliteit zegt geen behoefte te hebben aan zekerheid, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast zijn zij vaker tevreden over hun werk en melden ze minder vaak burn-outklachten. Echter blijkt dus ook dat tachtig procent liever een vaste baan heeft.
Let op! De CAO wonen is officieel verlopen. Hij blijft wel van toepassing voor woonbedrijven die lid zijn van werkgeversorganisatie Inretail, of als er nog naar de CAO wonen wordt verwezen in uw arbeidsovereenkomst.
Heb je een vraag over de CAO wonen kijk dan eens bij “ veelgestelde vragen” op werkindewinkel.nl/veel-gestelde-vragen. Staat jouw vraag er niet bij neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering, een wetswinkel of een vakbond.