09/11/2024 | Leestijd 5 minuten

Ga je voor een nieuwe baan? Dit zijn de 5 don’ts bij een sollicitatiegesprek!

Op naar die nieuwe baan in de retail? Zorg dat je niet in deze vijf veelvoorkomende valkuilen trapt. Met een goede voorbereiding en deze tips stap je zelfverzekerd je gesprek binnen en laat je een positieve indruk achter. We zetten de 5 don’ts voor je op een rij.

Ga je voor een nieuwe baan? Dit zijn de 5 don’ts bij een sollicitatiegesprek!

1. Zonder voorbereiding op gesprek gaan

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel sollicitanten vergeten zich écht goed voor te bereiden. Als jij de missie van het bedrijf niet kent of geen idee hebt welke producten ze aanbieden, merk je dat meteen in het gesprek. Bekijk de website, neem hun laatste nieuws door en verdiep je in hun waarden.

Voorbeeld: Stel je voor, je solliciteert bij een grote modeketen en weet niets over hun duurzame collectie of hun betrokkenheid bij lokale gemeenschappen. Als dit ter sprake komt, sta je met je mond vol tanden. Maar als je hierover wél iets weet, kun je meteen een slimme vraag stellen en laat je zien dat je je verdiept hebt.

2. Sociaal wenselijke antwoorden geven over je sterke en zwakke punten

Wanneer gevraagd naar je sterke en zwakke eigenschappen, antwoord dan niet met clichés zoals “Ik ben gewoon te perfectionistisch.” Wees eerlijk over je valkuilen en je kwaliteiten. Bedenk concrete voorbeelden waarin je deze eigenschappen hebt ingezet. En als je een valkuil benoemt, geef aan hoe je eraan werkt.

Voorbeeld: In plaats van “ik werk te hard,” kun je zeggen: “Ik merkte dat ik moeite had met prioriteiten stellen, maar ik gebruik nu een overzichtelijke to-do app om mijn werk efficiënter te plannen.” Zo toon je zelfbewustzijn én oplossingsgerichtheid.

3. Niet luisteren of doorvragen

Een sollicitatiegesprek is geen verhoor, maar een dialoog. Luister goed naar de interviewer en geef hem of haar de ruimte om te vertellen. Actief luisteren helpt je om nuttige informatie op te pikken en om vervolgens slimme vragen te stellen. Hiermee laat je niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent, maar krijg je ook een beter beeld van je rol en de werksfeer.

Voorbeeld: Stel de interviewer vertelt iets over het team waarin je mogelijk gaat werken. Vraag dan door: “Wat voor eigenschappen zoekt u specifiek in een nieuwe collega?” Zo laat je zien dat je echt betrokken bent en geeft je gesprek een dynamische wending.

4. Te veel focus op arbeidsvoorwaarden leggen

We snappen het: salaris en secundaire voorwaarden zijn belangrijk, maar leg hier niet de nadruk op in je eerste gesprek. Als je te gretig over het salaris praat, lijkt het alsof je alleen geïnteresseerd bent in wat je krijgt, en niet in wat je komt brengen. Focus eerst op de inhoud van de functie en waarom je juist deze rol ambieert. De arbeidsvoorwaarden komen later in het sollicitatieproces vanzelf aan bod.

Voorbeeld: Mocht het salaris toch snel aan bod komen, zeg dan: “Salaris is natuurlijk belangrijk, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar de werkzaamheden en de samenwerking in het team. Daar wil ik me het liefst eerst op richten.” Zo houd je het gesprek positief en professioneel.

5. Het gesprek verlaten zonder vragen te stellen

Een sollicitatiegesprek is dé kans om het bedrijf en je potentiële rol goed te leren kennen. Vragen stellen toont interesse en helpt jou om te beoordelen of je hier écht wilt werken. Heb je aan het einde van het gesprek geen vragen, dan komt dat snel ongeïnteresseerd over.

Voorbeeld: Bereid enkele vragen voor die een stap verder gaan dan de basis. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe ziet een typische werkdag eruit in dit team?” of “Welke uitdagingen ziet u voor de komende tijd in deze rol?” Mocht alles beantwoord zijn, dan kun je altijd nog vragen naar de vervolgstappen en wanneer je reactie kunt verwachten.

 

Wil je meer sollicitatietips? Lees dan onze blog over hoe je die eerste indruk onvergetelijk maakt!