Heb je schulden? Praat erover op werk
‘Help’, is één van de meest dappere woorden die een mens kan zeggen. We vragen niet graag om hulp. We moeten toch onze eigen boontjes doppen? Nee hoor. Wist je dat 1 op de 10 mensen problematische schulden heeft en dat er bij 3 op de 5 bedrijven mensen rondlopen met geldproblemen? De kans is dus groot dat het jou of één van je collega’s betreft. Erover praten maakt het verschil.
Geldproblemen zijn niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Een collega kan nog zo vrolijk doen en eindeloos grapjes maken, maar intussen moeite hebben om de rekeningen te betalen.
10 procent heeft schulden
1 op 10 mensen kampt dus met problematische schulden. Dat is al veel. Maar er is een nog veel grotere groep - zo’n 40 procent - die aan het eind van de maand niets over heeft. Dan hoeft er maar iets mis te gaan en kun je zo in de schulden komen.
Te laat
Iemand met schulden, zal wel te veel kopen, is het vooroordeel. Maar in de meeste gevallen is er een grote verandering bepalend voor de portemonnee. Denk aan een scheiding, verhuizing, gezinsuitbreiding, ziekte, enzovoorts. En we trekken helaas te laat aan de bel. Gemiddeld kloppen mensen pas na vijf jaar voor hulp aan. Dan is de schuld, los van bijvoorbeeld een hypotheek, opgelopen tot gemiddeld 40.000 euro.
Praat met je baas
Praten over geld, doen we niet graag. En praten over schulden al helemaal niet. Veel mensen durven niet om hulp te vragen bij familie of vrienden, en al helemaal niet bij hun baas. Toch zullen veel werkgevers graag willen helpen.
Hoe praat je erover?
Tip: vertel, in een open gesprek, dat het even niet zo goed gaat thuis. Als je werkgever vraagt waarom, kun je aangeven wat het probleem is. Waarschijnlijk lucht het op om te praten. En misschien kan hij/zij meedenken over een oplossing. Er zijn veel coaches en instanties die kunnen helpen met je financiële situatie.
Werkgevers doen steeds meer
Bij adviescentrum het Nibud zien ze dat geldproblemen de afgelopen vijf jaar een steeds groter thema is op het werk. “Bedrijven zien het als een probleem waar zij ook een rol in kunnen of moeten vervullen”, aldus een woordvoerder. Geldproblemen zorgen voor stress, en stress leidt tot ziekteverzuim.
Geldfit website
Via een website als Geldfit kun je weer grip krijgen op je inkomen. Ook is er bij het Nibud allerlei informatie te vinden over persoonlijke financiële zaken. Bekijk ook dit artikel van Werk in de Winkel, over instanties met geldzorgen.
Meer weten?
Inzicht in je budget? Vraag gratis advies van de Geldcoach. Ook als je je geen geldzorgen hebt, kan het fijn zijn om inzicht te krijgen in jouw financiële plaatje. Verder kun je kosteloos sparren met een geldcoach van Werkprikkel.nl.