Het pensioenakkoord
Voor de zomer hebben leden van de vakbonden ingestemd met de nieuwe afspraken over ons pensioen. Daarmee is de weg vrij om de afspraken uit te werken tot een concreet plan. Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren met onze pensioenen, en wat betekent dat voor jou? Vakbond de Unie zet de grootste veranderingen voor je op een rij.
1. Stijging AOW-leeftijd
Bereik je in 2021 of daarvoor de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden? Dan ontvang je vanaf die dag AOW. Vanaf 2022 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog:
- In 2022: 66 jaar en 7 maanden
- In 2023: 66 jaar en 10 maanden
- In 2024: 67 jaar
Vanaf 2025 blijft de AOW-leeftijd stijgen, maar hangt de stijging af van de levensverwachting. Worden we met zijn allen gemiddeld één jaar ouder, dan stijgt de AOW-leeftijd met acht maanden.
2. Eerder met pensioen
In het huidige systeem kun je vervroegd met pensioen, maar betaalt je werkgever een boete om jou door te blijven betalen tot je AOW-leeftijd. Vanaf 2021 is dat verleden tijd, maar alleen onder deze twee voorwaarden:
- Je gaat maximaal drie jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen.
- Je werkgever betaalt je jaarlijks maximaal € 19.000 totdat je de AOW-leeftijd bereikt.
3. Afschaffing doorsneesysteem
In veel pensioenregelingen betalen werkgevers hetzelfde percentage pensioenpremie voor iedereen, ongeacht de leeftijd. De inleg van een jonge medewerker heeft langer de tijd om te renderen dan die van een oudere, en is dus eigenlijk meer waard. Deze meerwaarde gaat nu niet naar het pensioen van de jongere, maar van oudere medewerkers. Toen mensen hun hele leven bij één werkgever bleven, was dit doorsneepremie-systeem houdbaar. Nu niet meer, door de vergrijzing en een veranderde arbeidsmarkt.
Daarom wordt het doorsneesysteem in het nieuwe plan afgeschaft. De kern van het nieuwe systeem: wat je inlegt, krijg je zelf. Dus de meerwaarde van de jongerenpremie? Die gaat naar de jongeren, wanneer zij met pensioen gaan. Zij gaan erop vooruit. Dat geldt niet voor de groep van 35 tot 55 jaar oud: zij hebben aan het begin van hun carrière veel waarde in de pensioenpot gestopt, maar profiteren daar niet van. Er is namelijk geen jongere groep die hún pensioen betaalt.
4. Opname pensioen
De laatste grote verandering die eraan zit te komen: de keuzevrijheid. Volgens de plannen kun je er aan het begin van je pensioen voor kiezen om meteen 10 procent van je pensioen op te nemen. Bijvoorbeeld voor aflossing van je hypotheek, een verbouwing of de wereldreis waar je al jaren naar uitkijkt.
Meer weten?
Wil je een onafhankelijke pensioenexpert om hulp of advies vragen? Dan kun je terecht bij De Unie voor een luisterend oor, extra paar ogen of steun in de rug. Check onze website en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen. Of neem contact met ons op via 0345 851 851 of info@unie.nl.