11/07/2022 | Leestijd 3 minuten

Hoe voorkom je een deurwaarder? Zo werkt loonbeslag…

Een deurwaarder die ineens op de stoep staat: dat willen we natuurlijk niet! Als de rekeningen zich opstapelen en je deze niet meer kunt betalen, maak je kans dat er beslag wordt gelegd op je inkomen. Dit noemen we loonbeslag. Hoe werkt dat precies? 

Hoe voorkom je een deurwaarder? Zo werkt loonbeslag…

‘Zo, dat is duur!’ Waarschijnlijk heb jij wel gemerkt dat de prijzen zijn gestegen. Tijdens het afrekenen in de supermarkt of tanken van benzine, bijvoorbeeld... De inflatie zet druk op onze koopkracht. 

Nu zal je niet zo snel in de problemen komen als je één keer je tandartsrekening te laat betaalt. Maar wanneer je, ondanks meerdere herinneringen, niet aan je huur, belasting of telefoonrekeningen voldoet, kan het zomaar zijn dat er een incassobedrijf op je wordt afgestuurd. 

Als de betaling dan nog uitblijft, maak je kans op een deurwaarder die beslag legt op (een deel van) je inkomen. De deurwaarder kan dit alleen doen met toestemming van de rechter. 
Als de deurwaarder beslag legt op je loon, wordt dit bekend bij de werkgever. Het is daarom verstandig om al eerder bij je werkgever aan te geven welke problemen er spelen.

Tip 1: Praat op tijd met je werkgever over schulden

Het verstandig om je financiële problemen op tijd aan te kaarten met jouw leidinggevende. Als er eenmaal loonbeslag is gelegd, is de werkgever wettelijk verplicht om hieraan mee te werken.

Tip 2: Vraag om een budgetcoach

Praten met je werkgever kan ook enorm opluchten. Misschien komen jullie samen wel tot een goede oplossing van je problemen. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de vorm van een budgetcoach. Deze persoon helpt jou bij het maken van een sluitende huishoudbegroting en geeft tips om verdere financiële problemen te voorkomen.

Tip 3: Schakel het Nibud in 

Voor praktische tips en hulpmiddelen om zelf je schulden op te lossen kun ook terecht bij het Nibud: een onafhankelijk centrum voor huishoudelijke financiën. Het Nibud vind je hier. 

Tip 4: Vraag hulp bij de gemeente

Je kunt ook aankloppen bij de gemeente. De gemeente is namelijk verplicht om je te helpen bij schulden, bijvoorbeeld door jou begeleiding te geven of hebben of je door te verwijzen naar de juiste plek. Elke gemeente heeft hulp bij schulden anders ingericht.

Tot slot 

Geldzorgen kunnen enorm veel stress opleveren. Schaam je hier niet voor. Uitkomen met je inkomen is soms lastig, vooral als de economie verandert. Het is helemaal niet vreemd als je soms wat extra advies kunt gebruiken bij ingewikkelde zaken zoals financiën. 

Meer weten?

Op Werk in de Winkel hebben we nog veel meer adviezen om financieel de zaken op een rijtje te houden. Check bijvoorbeeld deze pagina over geldzorgen.

Meer info