“Ik til me een breuk!”. Niet doen! Veilig tillen doe je zo
Even een stapel dozen uit het magazijn halen, of voorraden aanvullen. Als je in de retail werkt kan het regelmatig voorkomen dat je iets moet tillen. Doe dit dan wel op een verantwoorde manier. Zo voorkom je blessures. In de arbocatalogus staan handige tips.
Als je werkt, wil je dat natuurlijk zo veilig en gezond mogelijk kunnen doen. Til je te zwaar of verkeerd dan is de kans op blessures, zoals rugklachten groter. Til bijvoorbeeld geen voorwerpen die zwaarder zijn dan 23 kilo en wanneer je boven je schouders til dan niet zwaarder dan 4 kilo. Maar ook als je binnen dit gewicht blijft, kun je blessures oplopen met tillen. In de Arbocatalogus staan tips om zo veilig en gezond mogelijk te tillen:
Tips om veilig en gezond te tillen:
- Het is belangrijk om je eigen kracht en mogelijkheden te kennen. Til alleen objecten op die binnen jouw draagvermogen vallen. Is iets te groot of te zwaar? Aarzel niet om hulp te vragen.
- Gebruik de juiste tiltechniek om overbelasting van je rug en andere spieren te voorkomen. Buig door je knieën, houd je rug recht en til met je benen in plaats van met je rug.
- Til met een rechte rug. Vermijd het buigen of draaien van je rug tijdens het tillen. Houd je rug zo recht mogelijk om spanning op je rugwervels te voorkomen.
- Verdeel het gewicht gelijkmatig: Als je meerdere items tegelijkertijd moet tillen, verdeel het gewicht dan gelijkmatig over beide handen. Hierdoor wordt de belasting beter verdeeld en voorkom je overbelasting aan één zijde van je lichaam.
- Maak gebruik van hulpmiddelen. Als er hulpmiddelen beschikbaar zijn, zoals een steekwagen of een palletwagen, maak er dan gebruik van. Deze hulpmiddelen kunnen het tillen vergemakkelijken en de belasting op je lichaam verminderen.
- Houd de werkomgeving opgeruimd en vrij van obstakels. Zo voorkom je dat je struikelt als je iets tilt.
- Ben je de hele dag aan het tillen en het sjouwen? Neem dan regelmatig een korte pauzes om je spieren rust te geven en vermoeidheid te voorkomen.
De werkgever moet zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en van de werknemer wordt verwacht dat hij/zij alles doet om het werk op een veilige manier uit te voeren. In de wet staan normen voor veilige arbeidsomstandigheden beschreven, maar werkgevers en werknemers mogen met elkaar bepalen hoe ze aan deze normen gaan voldoen. Die gezamenlijke afspraken en oplossingen staan beschreven in een arbocatalogus. Er staan ook tips in waar je als medewerker zelf mee aan de slag kunt. Verschillende branches hebben een eigen arbocatalogus.