Leer is voor alle gelegenheden
Het leren jasje is een basic klassieker. Maar er zijn nog veel meer prachtige items van dit materiaal. Vooral nu, want in de herfst-/wintercollecties van 2020/2021 zetten leren kledingstukken de toon. Leer heeft al snel een tikje stoer imago, een beetje rebels ook. Maar het leent zich juist uitstekend voor verschillende types en gelegenheden. Op welke manier kun je jouw stylingtalent inzetten? En welke onderhoudstips kun je klanten meegeven?
Door Carla van den Puttelaar
Leer heeft een stoere uitstraling. Daardoor wordt vaak gedacht dat het alleen past bij een stoere kledingstijl. Maar dat is volledig afhankelijk van de styling. Een leren broek met eigentijdse sneakers en een trui staat misschien nonchalant, maar diezelfde leren broek met een spannend colbert geeft een extravagante look. En een combinatie van een leren broek of rok met een klassieke strikblouse wordt juist weer heel tijdloos en chic.
In de leer!
Stijl en gelegenheid. Die twee factoren zijn belangrijk als je jouw stylingtalent wilt laten zien aan de klant. Een strakke leren broek zal niet iedereen figuur flatteren, maar bij een rok, top of jasje is dat al heel anders. Komt er iemand in de winkel die voor het eerst een leren item aanschaft? Met een neutrale kleur zoals crème of zwart kan de klant zijn kledingitem gemakkelijk combineren met kledingitems uit zijn garderobe. De combinatie van verschillende (stof)structuren geeft een look met leer de juiste touch. Dat maakt leer ook zo’n spannend materiaal. Het steekt mooi af bij andere stoffen. Denk bijvoorbeeld aan een leren kokerrok met een wollen trui. De materiaalmix maakt het stijlvol.
Duurzaam, of toch niet?
Met de groeiende aandacht voor mens, dier en milieu, richten slimme retailers zich steeds vaker op kunstleer. Tegenwoordig zijn er dan ook veel alternatieven voor leer op de markt. Het verschil is nauwelijks zichtbaar. Houd er wel rekening mee dat kunstleer anders onderhouden moet worden dan echt leer.
Hoe ouder, hoe mooier
Volgens sommigen is leer juist een duurzaam materiaal, doordat het lang meegaat, tijdloos is en niet gewassen hoeft te worden. Hoe je het ook wendt of keert, leer heeft in elk geval één groot voordeel. Iedereen die weleens een leren tas heeft gekocht, weet dat leer met de jaren mooier (levendiger) wordt.
Onderhoudstips leer
Je hoeft leer dus niet te wassen. Maar wat kun je de klant adviseren die twijfelt over het onderhoud van leren kledingstukken?
- Beschermen: Spray het leren kledingstuk in met een beschermende spray, net zoals bij schoenen, om vlekken te voorkomen.
- Vetvlek: Bestrooi een vlek van bijvoorbeeld olie of vis direct in met een ruime hoeveelheid talkpoeder. Het vet absorbeert het talkpoeder, klop of veeg met een zachte doek (niet wrijven) de poeder van het leer. Eventueel opnieuw herhalen.
- Watervlek: Gebruik een stukje zadelzeep en poets de randen van de vlek weg met een zachte doek.
- Beschadiging: Gebruik schoenpoets (neutraal of in de juiste kleur).
- Parfum: Wees voorzichtig met het opspuiten van parfum, doe dit bij voorkeur voordat je het kledingstuk aantrekt.
- Opfrissen: Hang, na het dragen, het leren kledingstuk op een hanger en laat het luchten.
- Huidvet: Gebruik een sjaaltje in de nek of een los kraagje om te voorkomen dat de kraag vettig wordt van het huidvet.
Combineren voor een gelegenheid
Feiten en weetjes:
- Weet je dat veganistisch leer gemaakt wordt van plastic, vaak aangeduid met polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). En plastic is - zoals we inmiddels weten - alles behalve milieuvriendelijk. PU en PVC wordt gemaakt uit aardolie, zijn niet afbreekbaar en gaan minder lang mee dan dierlijk leer.
- Veganistisch leer is bezig met een opmars, maar is niet per definitie duurzaam, diervriendelijk is het wel. Ook zijn er tegenwoordig initiatieven om leer te maken van gerycled plastic.
- Nappa is een benaming die dikwijls wordt gebruikt om leer te omschrijven die zacht aanvoelt, volnerf is en chroom gelooid is.
- Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leer zijn: appelleer, paddestoelleer, ananasleer (Pinatex) en cactusleer.
- Skai de klassieke benaming is voor nepleer.
Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.