Presteren onder druk. Is dat eigenlijk wel gezond?
“Ik presteer het beste met een beetje druk op de ketel”, wordt weleens gezegd. Is die uitdrukking voor jou herkenbaar? Veel werknemers houden wel van een hectische dag op de werkvloer. Het houdt je scherp, geeft spanning en sensatie en doet een beroep op je creatieve vermogen. Ideaal! Of niet?
Als je de cijfers gelooft (14,6% van de Nederlanders ervaart burn-out klachten) word je daar misschien toch een beetje zenuwachtig van. Wanneer wordt stress te veel?
Stress: vriend en vijand
Goed nieuws. Zolang jij jouw ‘stress’ als ‘positieve stress’ ervaart, is er meestal weinig aan de hand, aldus neuropsychiater Theo Compernolle. “Stress is zowel een vriend als een vijand. We presteren het beste onder een optimale belasting die niet te lang duurt. En samen met anderen stress ervaren, geeft een prettig gevoel van solidariteit.”
Vinger aan de pols
Stress wordt eigenlijk pas stress als we deze ook daadwerkelijk als een continue negatieve druk beleven en hier niet tijdig op ingrijpen. Vandaar dat sommige hele drukbezette mensen zich prima voelen, terwijl mensen met een veel minder volle agenda soms juist heel gespannen zijn. Compernolle adviseert om de vinger goed aan de pols te houden. Let op je energieniveau. En grijp in als je je slecht voelt.
Oftewel, precies de juiste dosis stress, kan ons laten excelleren en zelfs gelukkig maken. Maar houd jezelf vooral in de gaten.
Met deze tips zorg je goed voor je brein:
- Luister muziek: dat ontspant en inspireert
- Beweeg: het is een wondermiddel voor je brein Leer nieuwe dingen: dat ontstresst je brein
- Slaap genoeg: cliché, maar waar
- Stop met multitasken. Dit blijkt namelijk niet bevorderlijk te zijn voor je stressniveau, lees ook dit artikel. Belangrijk: doe af en toe helemaal niks.
Hoeveel stress ervaar jij eigenlijk precies? Doe de test op de site van Samen Gezond.