01/03/2016 | Leestijd 4 minuten

Waren er maar meer van jou!

Het klinkt zo vanzelfsprekend: een complimentje geven als iemand iets goed doet. Tóch komt het in de praktijk maar bar weinig voor. En dat terwijl het geven en ontvangen van een pluim een positieve werking heeft op ons gedrag.

Waren er maar meer van jou!

Omdat Nederlanders van nature maar spaarzaam zijn met het geven van positieve feedback is 1 maart sinds 2003 omgedoopt tot Nationale Complimentendag. We worden vandaag aangemoedigd om elkaar eens een welgemeend schouderklopje te geven. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je waarderingsuitingen te beperken tot één dag, maar het kan geen kwaad er eens wat langer bewust bij stil te staan.

Positieve sfeer
Een van de functies van de Nationale Complimentendag is het oproepen van een positieve sfeer op het werk. Want wist je dat het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen en vrijwilligers stoppen?

Het complimenteren wordt steeds vaker gezien als een krachtig management instrument, want hierdoor stijgt onze energie en worden we productiever. Maar veel leidinggevenden vinden het lastig om dit in de juiste vorm te gieten. Ze sparen hun complimenten op tot het jaarlijkse beoordelingsgesprek. Eigenlijk hartstikke zonde, want uit onderzoek blijkt dat medewerkers die regelmatig positieve feedback ontvangen gemotiveerder zijn om hun werk steeds beter te doen!

Een compliment geven is makkelijker dan je denkt, probeer dit eens:

  • Wat heb je dit goed gedaan!

We vergeten al snel de simpele woorden ‘goed gedaan’ uit te spreken. Probeer zo concreet mogelijk te vertellen wat de ander zo goed heeft gedaan. Het is een eenvoudig compliment voor een eenmalige actie.

  • Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten of wat fijn dat ik dit aan jou kan overlaten!

Je laat hiermee zien dat je vertrouwen hebt in de capaciteiten van je collega’s of medewerkers. Zij zullen zich belangrijker en meer gewaardeerd voelen als je hen ook verantwoordelijke taken toevertrouwt.

  • Je bent een geweldige kracht!

Je geeft hiermee aan dat je de manier waarop iemand zijn dagelijkse werk uitvoert op prijs stelt. Het is goed voor medewerkers dit eens te horen van hun manager en/of collega.

  • Waren er maar meer van jou!

Net als bovenstaand compliment spreek je hiermee een grote waardering uit. Het feit dat jouw collega of leidinggevende wenst dat er meerdere ‘exemplaren’ van jou waren, laat zien dat men het fijn vindt om met jou te werken.

  • Geweldig, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?!

Je hebt niet alleen interesse in het behaalde resultaat, maar ook in het proces. Door gerichte vragen te stellen en interesse te tonen laat je zien dat je compliment ook inhoud heeft.

  • Het non-verbale compliment

Voor een compliment heb je niet altijd woorden nodig. Een glimlach, schouderklopje, opgestoken duim of knipoog kunnen ook waardevol zijn. Laat dit overigens niet de enige manier zijn waarop je je waardering laat blijkt. Soms moet je gewoon zeggen wat je goed vindt.

Echter is het voor velen veel lastiger om een compliment te ontvangen dan te geven. Ben jij een van de mensen die een compliment afzwakt door te zeggen: “Ach, dat valt wel mee hoor”, “oh, die trui heb ik al jaren” of “ach, dat stelt niks voor joh!” Als jij een compliment ontvangt, doe jezelf dan niet tekort en neem het compliment in ontvangst met een lach en de woorden dank je wel.