Wat als mijn vakantie langer duurt door corona?
In veel landen worden de coronamaatregelen wat versoepeld, waardoor zomervakanties in het buitenland weer mogelijk zijn. Toch is een tripje over de landsgrenzen nog niet helemaal risicovrij. De grenzen kunnen weer dichtgaan door een nieuwe uitbraak, en in bepaalde gevallen moet je na thuiskomst twee weken in quarantaine. Maar wat gebeurt er als je daardoor niet kunt werken? Mag je werkgever jou dat aanrekenen, vakantiedagen innemen of je loon stopzetten?
Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.
Mag je werkgever jou verbieden om naar het buitenland te gaan? In sommige landen is er op dit moment meer coronagevaar dan in andere. Toch mag je werkgever jou niet verbieden om hiernaartoe te reizen. Hij mag je natuurlijk vragen om niet naar een risicogebied te gaan, maar hier hoef jij je niet aan te houden.
Risicogebieden
Met de term risicogebieden verwijzen we de website nederlandwereldwijd.nl waar het reisadvies staat dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft voor een land. Er zijn vier soorten advies:
- Groen: er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s die niet in Nederland gelden.
- Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s – maar die zijn vergelijkbaar met de risico’s in Nederland.
- Oranje: alleen noodzakelijke reizen.
- Rood: niet reizen.
Op deze website is bovendien ook een lijst te vinden met landen die opengaan na de corona-lockdown. In principe mag je naar elk land reizen. Het reisadvies is niet bindend. Maar kies je ervoor naar een land te reizen met een andere kleurcode dan groen of geel? Dan loop je bewust risico.
Ziek op vakantie
Als je ziek wordt op vakantie dan meld je je ziek bij je werkgever en zorg je ervoor dat je bereikbaar blijft. Word je ziek in een land met een groene of gele kleurcode? Dan is er vaak geen probleem: je vakantiedagen worden omgezet in ziekteverzuim. Maar als je ziek wordt in een oranje of rood gebied, kan je werkgever dat jou verwijten. Jij hebt namelijk risico genomen door naar dat gebied af te reizen, ondanks het negatieve reisadvies. Waarschijnlijk zal hij je vakantiedagen laten doorlopen zolang je niet aan het werk kunt. Mogelijk vervalt zelfs de loondoorbetalingsverplichting van je werkgever.
Vast in het buitenland
Zit je in het buitenland en gaan ineens de landsgrenzen dicht, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe uitbraak? Ook dan is het belangrijk welk reisadvies gold voor het land voordat je vertrok. Was jouw vakantiebestemming groen of geel, dan valt jou weinig te verwijten: je kon niet weten dat je risico liep. In de meeste gevallen blijven de vakantiedagen die je hebt opgenomen staan. Alle extra dagen dat je niet kunt werken, krijg je normaliter gewoon betaald. Als het land oranje of rood was voor je vertrek, liep je bewust risico. Je werkgever hoeft je loon dan niet door te betalen voor alle dagen dat je niet kunt werken na je geplande vakantie.
Quarantaine na reis
Ben je op vakantie geweest naar een oranje of rood gebied? Dan mag je werkgever jou verplichten om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Hij heeft namelijk tegenover je collega’s de plicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Betekent quarantaine dat jij je werk niet kunt doen? Dan krijg je ook niet betaald. Je hebt namelijk bewust risico gelopen door naar een onveilig gebied te reizen.