17/04/2019 | Leestijd 6 minuten

Carrièreswitch: Ontwerper Carla Ummels werd storemanager

Heb je alles op de rit en loopt je carrière als een speer, ineens kan het zomaar anders zijn. Het overkwam Carla Ummels (55) uit Den Haag. Zij wist haar loopbaan op eigen kracht nieuwe dimensie te geven, maar had achteraf bezien graag support van een deskundige loopbaancoach gehad. Iemand met ervaring en connecties in fashion, een professional die haar had getest en uitgedaagd. “Ik dacht altijd dat coaches van dat niveau de hoofdprijs rekenen, een torenhoog uurtarief hanteren. Achteraf pas hoorde ik dat ook gratis kan.”

Carrièreswitch: Ontwerper Carla Ummels werd storemanager

"Ik heb geen kinderen, dat is een bewuste keuze. Mijn werk stond altijd op nummer één." 

Carrièrevrouw

Na haar studie Modevormgeving aan de Kunstacademie van Maastricht had Carla meteen een mooie baan, ze kon aan de slag als designer kinderkleding, onder andere voor C&A en Kien. Ze maakte carrière. “Ik heb gekozen voor een baan waarin ik heel hard werkte, veel op reis was. Ik heb geen kinderen, dat is een bewuste keuze. Mijn werk stond altijd op nummer één.”

Merken

Carla werkte daarna als designer voor Vilenzo (o.a. bekend met Salty Dog), werd Head of Design en was verantwoordelijke voor het totale traject van productontwikkeling. “Een sterk merk maken, de beste willen zijn, dat zit heel diep bij mij.” Die eigenschap viel ook V&D op. Het warenhuis wilde de kindermerken Frendz en Soho New York een boost geven en zag dat Carla hiervoor de kwaliteiten in huis had. Binnen een paar jaar lukte het haar met haar team de merken marktleidend in Nederland te maken. Acht jaar voelde Carla Ummels zich als Head of Design als een vis in het water bij V&D.

Te veel ervaring

Alles veranderde toen het warenhuis zelf in zwaar weer belandde en in 2016 failliet werd verklaard. Ook Carla stond met lege handen. “Ik heb het zwaar gehad, moest wel een jaar bijkomen van alles wat gebeurde, de situatie waarin in terechtgekomen was. Ik was 52 en had een behoorlijke cv. Ik merkte dat bedrijven vooral schrokken van mijn ervaring. Salaris stond niet eens op 1, ik wilde gewoon weer aan de slag, mooie collecties maken. Het bleek pittig om ertussen te komen, de fashionwereld is nogal gesloten. Met wat opdrachten op freelancebasis bleef ik aan het werk, deed ik best leuke dingen. Maar ik ontdekte ook dat ik niet zakelijk genoeg ben, dat ik de creatieve samenwerking binnen een team miste. Ik wil mensen om me heen, hele dagen alleen thuiswerken past niet bij me.”

De stap naar storemanager

Vorig jaar zag Carla een advertentie van het Nederlandse fashionlabel Zilch. Er werd een storemanager/verkoopmedewerker voor een nieuw te openen winkel in Den Haag gezocht. “Ik kende Zilch nog uit mijn studietijd, het is een mooi Limburgs familiebedrijf. Connectie was er meteen, ik twijfelde wel of ik met mijn achtergrond de geschikte kandidaat zou zijn. Dat geloof en vertrouwen had Zilch wel, zij hebben me de kans geboden in de praktijk te ontdekken of de baan me past.”

“Het lijkt misschien een paar stappen terug, van ontwerper naar verkoper, maar waarom zou ik het niet proberen? Bovendien heb ik me vaak verbaasd over het gebrek aan service en professionaliteit in winkels. Dat kan beter vind ik, met deze baan krijg ik de kans daar zelf iets aan te doen.”

Oog voor details

De winkel aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag is hartstikke leuk, werken in een conceptstore van zo’n mooi, puur Nederlandse label biedt Carla nieuwe uitdaging. “Ik vertel over onze duurzame collecties, stel deze voor onze winkel ook zelf samen. Ik ben betrokken bij de inkoop van Zilch en geef feedback op collecties. Vanuit mijn achtergrond let ik op details, mijn kennis wordt door het bedrijf gewaardeerd. Leuk is dat ook klanten dankbaar zijn voor het advies dat ze in onze winkel krijgen. Veel mensen weten niet wat ze mooi vinden, wat hen écht staat. Dan komen ze binnen voor een blauwe broek en vertrekken ze met een fantastische rode outfit!”

Coaching

Carla werkt nu vijf dagen per week, de laatste jaren waren dat er vier. Ook dat is even wennen, maar het past bij de ontwikkeling waarin ze nu zit. “Waar ik soms tegenaan loop is dat ik lastig delegeer, een winkelteam functioneert anders dan een ontwerpteam. Gaan dingen langzaam, dan pak ik ze te snel zelf op. Daarin moet ik nog leren. Hoe mijn carrière verder verloopt, waar ik over een paar jaar sta, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik veel leer, ervaring op doe. Ik denk dat een coach juist in dat lastige eerste jaar, net na ontslag, veel voor me had kunnen betekenen. Het UWV biedt ook coaching, maar heel algemeen. Wat ik toen nodig had was een coach gespecialiseerd in fashion.”

 


Zo werkt gratis loopbaanadvies

Een gesprek met een loopbaancoach is helemaal gratis als je in de retail werkt. Start het jaar goed en maak meteen een afspraak. Je kunt er terecht met kleine en grote vragen over je loopbaan. Samen met de loopbaancoach ga je aan de slag om te kijken wat je precies zou willen om vervolgens met elkaar te kijken welke stappen jij kan zetten.  Je spreekt gemiddeld 1 tot 5 keer met je coach af op een plek bij jou in de buurt. Meld je snel aan voor een gratis adviesgesprek over jouw toekomst. 

Kijk op www.youfitretail.nl voor meer informatie, of bel meteen met 030-7511900.