De nieuwe arbowet: preventie, preventie en nog eens preventie
Op 13 september jl. heeft de Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorgestelde wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet. Als de Eerste Kamer ook instemt met de voorgestelde wetswijziging, dan gaat de nieuwe Arbowet naar verwachting midden 2017 in. De grootste wijzigingen hebben te maken met de rol en de taken van de bedrijfsarts, maar ook de preventiemedewerker komt aan bod.

Door Dunja Hoejenbos
De belangrijkste wijzigingen in een notendop
- Als je al naar de bedrijfsarts gaat voor verzuimbegeleiding, dan kun je daarnaast ook andere vragen over je gezondheid stellen.
- Als werknemer mag je ook naar de bedrijfsarts als je vragen hebt over je gezondheid in relatie tot je werk. Je moet makkelijk een afspraak kunnen maken en je werkgever krijgt geen informatie over het consult (aanleiding, uitkomsten en herleidbare persoonsgegevens).
- Als werknemer heb je recht op een ‘second opinion’ (het raadplegen van een tweede bedrijfsarts) bij ziekteverzuimbegeleiding, het PAGO, de aanstellingskeuring en de gezondheidskundige consultatie.
- De bedrijfsarts krijgt de gelegenheid iedere arbeidsplaats in het bedrijf te bezoeken.
- De bedrijfsarts moet beschikken over een adequate klachtenregeling.
- Alle arbodienstverleners (dus niet alleen de bedrijfsarts) werken nauw samen met en adviseren aan de preventiemedewerker, de ondernemingsraad (or) en/of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
- De bedrijfsarts kan voortaan een boete krijgen als hij zich niet houdt aan het mogelijk maken van de second opinion en als hij niet beschikt over een klachtenregeling. Bedrijfsartsen en andere arbodienstverleners kunnen daarnaast eveneens een boete krijgen als zij geen advies geven aan of samenwerken met de preventiemedewerker en de or/pvt.
- De werkgever heeft de instemming nodig van de or/pvt bij zowel de keuze van de persoon van de preventiemedewerker als over de positie van de preventiemedewerker in de organisatie.
- De preventiemedewerker krijgt ook als taak om advies te geven aan en samen te werken met de bedrijfsarts en de andere arbodienstverleners.
Meer informatie
Als de wetswijziging wordt aangenomen, is alles natuurlijk niet van de een op de andere dag anders. Bedrijven krijgen een jaar de tijd om te bekijken wat ze aan moeten passen (denk aan (bestaande) contracten met arbodiensten) en welke hulp ze daarbij nodig hebben. Wil je meer lezen over de voorgenomen wijzigingen in de Arbowet? Klik dan hier. Daar staat verder uitgelegd wat ze precies inhouden. Ook de eerste cursussen zijn al beschikbaar, bijvoorbeeld de Arbo Actualiteitendag.
Dunja Hoejenbos van Dunja Denkt & Doet, marketingcommunicatieadviseur gespecialiseerd in communicatie rond arbozaken in de woonbranche.