Een diepe ‘buiging’ voor gebogen hout!
Een echte interieurfanaat kent zijn klassiekers. En de eetstoel met gebogen hout is met recht een klassieker te noemen. De buigtechniek werd in de 19e eeuw uitgevonden door meubelmaker Michael Thonet. Een uitkomst, want gebogen hout is sfeervol, licht en praktisch. En bovendien weer helemaal hip en happening!
Door Marie Gon
Buigen zonder breken
De Duits-Oostenrijkse ontwerper Thonet experimenteerde volop met krommingstechnieken. Uiteindelijk lukte het hem om hout te buigen zonder te breken. Namelijk door dunne houten latjes te koken in lijm. Het beroemdste meubel uit zijn koker is nog altijd geliefde Fauteuil No. 14. Hiermee was een nieuwe stoel geboren, die meteen ook de look en feel bepaalde van de Weense koffiehuizen. Al snel veroverde het ‘Thonet-stoeltje’ de hele wereld. Grote kans dat je deze bij een wandeling door jouw stad nog overal tegenkomt. De No. 14 is als the little black dress onder meubels. Staat overal en kan altijd.
Gebogen hout kromt zich een weg terug
Thonet’s bijzondere techniek staat nu weer volop in de schijnwerpers. Niet alleen met de tijdloze No.14, maar ook met veel interieur-items als kapstokken, kapstokken, kasten, fauteuils, kamerschermen etc. De kracht in gebogen hout zit niet alleen in de praktische aard van een makkelijk tilbaar meubel. Ook geven de ronde, organische vormen een vriendelijk en zacht karakter aan een ruimte. Het nodigt uit, als het ware. De ronde vorm ‘breekt’ de rechthoekige vormen die het interieur dikwijls bepalen. Daarom staat de gebogen stoel ook mooi rondom een rechthoekige eettafel. Zulke combinaties zorgen voor een speelse look en balans in het interieur.
Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.