28/11/2017 | Leestijd 4 minuten

Fluweelweetjes

De stoffen voor het najaar/winter van 2017-2018 hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. De tactiliteit van een stof speelt een belangrijke rol. Fluweel is dan ook een stof die deze winter hoog scoort. Met deze fluweelweetjes kun je in de winkel een mooi verhaal vertellen.

Fluweelweetjes

Fluweel voelt heerlijk zacht aan. Dit te weven of te breien met een extra draad, de zogenaamde pooldraad. Deze pooldraad wordt in lusvorm mee gebreid of geweven en later doorgesneden. (Denk maar aan de term hoogpolig tapijt; een tapijt met lange haren). De doorgesneden draad heet het poolpluis. Een ander methode om een zacht oppervlak te krijgen, is door de oppervlakte van de stof op te ruwen.

Pool of vleug? Vleug is een verzamelnaam voor stoffen die door lichtinval kleurverschillen tonen en waarbij de stof in één richting zacht aanvoelt. Een vleug kan door een technische behandeling worden aangebracht zoals bij de Peau de pêche. Pool is de benaming voor een vleug die tijdens het weven wordt verkregen door de rechtopstaande draden (poolpluizen) af te snijden

Fluweel heeft rechtopstaande poolpluizen, deze vezels staan in één richting waardoor een vleug ontstaat.  Zie je de stof met de pool omhoog dan is het kleurbeeld donkerder dan met de pool naar beneden. Wrijf je over de stof dan de poolrichting en dus de vleug voelbaar. Fluweel kan heel dun tot heel dik zijn, afhankelijk van het gebruikte garen (foto 1).

Velours de panne is een gebreide of geweven fluweel dat is gefabriceerd van filamentgarens, waardoor de stof meer glanst dan fluweel. Het is een synthetische stof waarbij door smelting van de garens het effect ontstaat alsof de vleug twee kanten opgaat. Doordat de poolpluizen verschillende kanten op gaan worden verschillende kleurdieptes zichtbaar (foto 2).

Peau de pêche is een geweven stof die sterk wordt opgeruwd, waardoor de vezels omhoog komen. Doordat de oppervlakte wordt opgeruwd is er geen sprake van een pool, maar wel van een vleug. Bij een peau de pêche kruipt kleding niet op omdat hier geen pool gebruikt is. Het plet minder, heeft een minder rijke uitstraling en oogt sportiever (foto 3).

Mantelvelours is een sterk geruwde wollen stof, de vleug valt minder op. Deze stof wordt veel voor winterjassen gebruikt (foto 4).

Chenille is een draad met pooltjes die wordt geweven waardoor een zacht oppervlak ontstaat. Door het zachte oppervlak ontstaat een vleug (foto 5).

Corduroy is een stof met lengte ribbels gevormd door opstaande poolpluisjes (foto 6).

Fluweelweetjes

  • De Franse benaming voor fluweel is velours, de term velvet is afkomstig uit Engeland.
  • Fluweel heeft een rijke uitstraling en doet daardoor chique aan. Een Peau de pêche of een Corduroy ogen sportiever.
  • Fluweel met een pile- up heeft de onhebbelijke neiging op te kruipen als het gecombineerd wordt met andere kleding. De poolt duwt als het ware de andere stof omhoog. De stof wordt met de pool omhoog verwerkt omdat dit het meest diepe kleurbeeld geeft.
  • Fluweel met een pile- down  (vleug naar beneden) kruipt niet op en heeft als voordeel dat regendruppels er gemakkelijk aflopen.
  • Bij fluweel ontstaan slijtplekken op die plaatsen waar veel druk op staat, zoals bij de ellenbogen en de knieën. Dit hoort bij de stof en geeft een doorleefde uitstraling.

Onderhoudtips

  • Hang fluweel in een vochtige ruimte zodat de polen terug kunnen veren.
  • Was kleding van fluweel binnenste buiten en in een halfvolle trommel.

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezig houdt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago