Hoe ga jij om met overvallen op de werkvloer?
Het aantal overvallen is het afgelopen jaar flink gedaald. Vorig jaar zijn er 276 winkels overvallen. In 2015 waren dat er nog 310. Ook al daalt het aantal overvallen, je moet er niet aan denken dat het jou overkomt. De impact van een overval is enorm. Voor de medewerker die overvallen wordt, maar ook zijn of haar collega’s.
Tips tegen overvallers
Maar wat doe je als je overvallen wordt? Wat kun je doen? We geven je tips over wat jij kunt doen als je te maken krijgt met een overval. Nog beter is het om een overval te voorkomen. Dat noemen we ook wel overvalpreventie.
Welke maatregelen kun je nemen om ervoor te zorgen dat overvallers jouw winkel links laten liggen? Dat begint met een goede open inrichting van de winkel, eventuele camerabewaking en of fysieke bewaking. Dat schrikt de overvaller(s) af. Daar heb je als medewerker overigens niet altijd invloed op. Maar ook als deze middelen niet beschikbaar zijn, kun je veel zelf doen.
Jij bepaalt zelf hoe alert je bent in de winkel. Laat je de deur naar de personeelsingang wel eens open staan? Dat kun je in het vervolg beter niet meer doen. Een bekende truc van overvallers die samenwerken is om je af te leiden op het moment dat deze deur open staat. Wanneer jij afgeleid bent, sluipt de andere overvaller naar achteren. Met alle gevolgen van dien.
Het openen en sluiten van een winkel is ook zo’n kritieke situatie. Hoe alert ben je dan? Een goede tip is om altijd met zijn tweeën te openen en of af te sluiten. Jij houdt bijvoorbeeld de omgeving in de gaten en je collega sluit of opent de winkel. Mocht je alleen in de winkel staan, spreek dan met andere winkeliers af dat jullie voor elkaar een oogje in het zeil houden.
Helemaal te voorkomen is een overval nooit. Mocht je toch het slachtoffer worden van een overval dan is de belangrijkste tip die wij je kunnen geven: RAAK. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. RAAK staat voor rustig blijven, accepteren, afgeven en kijken. Rustig blijven als de overvaller je winkel binnendringt en zijn eis bekend maakt. Dat betekent dat je niet gaat schreeuwen of rennen. Je praat rustig, maakt rustige bewegingen. Wanneer jij rustig blijft, is de kans groot dat de overvaller dat ook blijft. Het accepteren van de situatie betekent dat je niet in discussie gaat met de overvaller. Zeker niet over wat hij aan je vraagt. Je geeft af wat hij aan je vraagt. Meestal wil hij geld uit de kassa of kluis. Vertel tegen de overvaller op een rustige toon wat je gaat doen. Bijvoorbeeld, ik maak nu de lade van de kassa open en haal het geld eruit. Wanneer de overvaller heeft wat hij wil, gaat hij er waarschijnlijk snel vandoor. Nu kijk je goed. Je probeert een signalement te onthouden. Als de overvaller weg is, bel je direct 1-1-2. Weet dat als jij en of collega’s hulp nodig hebben om de overval te verwerken, die er is. Stichting Slachtofferhulp is er ook voor slachtoffers van winkelovervallen. Je kunt ze bereiken op: 0900-0101.
Wil je nog meer tips? Ga dan naar onze website en lees de DNK, hét magazine over leuk en veilig werken in de winkel. Want bovenal, werken in de winkel is leuk!
Deze blog word je aangeboden door FHKN. Heb je vragen over training en opleiding, neem contact met ons op.
www.fhkn.nl | info@fhkn.nl | 0318 698 469