05/04/2020 | Leestijd 4 minuten
Hoe schadelijk is die smartphoneverslaving nu écht?
Albert Einstein zei: “Ik vrees voor de dag waarop het contact tussen mensen wordt verruild voor technologie. Dan lopen er alleen nog maar idioten op de wereld.” Had de wetenschapper gelijk? Zijn we schermzombies geworden? En zo ja, hoe schadelijk is die smartphoneverslaving nou eigenlijk?
Volgens onderzoek van telecomaanbieder Simyo staren Nederlanders gemiddeld 34 dagen per jaar naar hun zwarte kleine schermpje. Oké, dat is veel... Maar is die telefoon ook niet gewoon een verrijking van ons leven? Met de wereld aan onze voeten?
Naar de kliniek
Met alle vormen van gemak, komen enkele stevige gezondheidsnadelen. Psychotherapeut Carien Karsten, gespecialiseerd in stress en burn-outs, vertelt: “Een telefoon kan net zo verslavend zijn als bijvoorbeeld drugs of alcohol. Dus in mijn kliniek komen ook zeker patiënten met een smartphoneverslaving…”
Die smartphoneverslaving kan leiden tot:
- Gevaarlijke verkeerssituaties. Voor eens en altijd: gebruik géén telefoon onderweg! Dat is het grootste gezondheidsrisico.
- Te weinig oogcontact. Carien Karsten: “Door op onze telefoon te kijken, hebben we minder oogcontact, waardoor we ook minder van het knuffelhormoon oxytocine aanmaken. Kijk elkaar dus vooral aan, dat maakt je gelukkig!”
- FOMO – De angst om dingen te missen (‘fear of missing out’), vooral door de misleidende plaatjes van sociale media.
- Een toenemende verslaving. Carien: “Telefoons worden geavanceerder. Op dezelfde manier waarop sigaretten door de jaren heen verslavender zijn gemaakt, gebeurt dat nu met je mobiel.”
- Het korte geluksgevoel van koffie. Carien: “Snel even je updates checken, is vergelijkbaar met kopjes koffiedrinken – het zijn kleine momenten van adrenaline. Op zich niks mis mee, maar overmatig gebruik leidt tot onrust. Je hartslag en bloeddruk stijgen. Ofwel, stress.”
- Een tekort aan ontspanning. Carien: “Als je hersenen continu werken, vanwege een overdaad aan appjes, kun je nauwelijks ontspannen. Je creativiteit gaat sterk achteruit en je wordt kwetsbaar voor angst, burn-out en depressie.”
Wat kunnen we doen?
Carien: “Bewustwording is belangrijk. Als je weet wat voor effect die telefoon heeft, ben je al goed op weg!”
Gouden tips:
- Geef je telefoon één vaste plek in huis - bijvoorbeeld met een hip docking station.
- Neem de regie in handen. Ga niet met je telefoon naar bed, en sta er niet mee op.
- Aan tafel = smartphone wegleggen. Maak daar duidelijke afspraken over met je geliefde, je gezin en je vrienden.
- Investeer in sociale contacten met échte ontmoetingen en volle aandacht voor elkaar!
Laatste nieuws