Kom jij budget tekort voor je gelddromen? Geldfit helpt met praktische tips
De Week van het geld is deze week van start gegaan in Amsterdam met leerlingen uit het vo en mbo. Het is het startschot voor een week vol financiële educatie. Dat is niet alleen nuttig voor jongeren, ook volwassen kampen vaak met geldzorgen. Geldfit.nl geeft praktische tips en advies aan jong en oud.

Het thema van de Week van het geld 2025 is ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’. Met dit thema wordt jongeren geleerd hoe ze met verstandige geldkeuzes hun gelddromen kunnen waarmaken. Aan bod komen onderwerpen zoals het maken van een spaarplan, bankzaken, geldcriminaliteit, het regelen van je verzekeringen en pensioen, en hoe om te gaan met financiële verleidingen.
Praten over schulden
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders alleen soms of zelfs helemaal nooit geld overhoudt aan het einde van de maand. En dat zijn niet alleen mensen met een lager inkomen. 1 op 10 mensen kampt met problematische schulden. Praten over geld, doen we niet graag. En praten over schulden al helemaal niet. Veel mensen durven niet om hulp te vragen. Niet bij familie of vrienden, en al helemaal niet bij hun baas.
Hulp van je werkgever
Toch zullen veel werkgevers graag willen helpen. Geldproblemen zorgen voor stress, en stress leidt tot ziekteverzuim. Vertel het aan je werkgever als het financieel niet zo goed gaat thuis. Waarschijnlijk lucht het op om te praten en kan je leidinggevende meedenken over een oplossing.
Geldfit
Er zijn instanties die kunnen helpen met je financiële situatie. Via een website als Geldfit kun je weer grip krijgen op je inkomen. Je kunt online de Geldfit-test doen om te ontdekken hoe financieel ‘fit’ je bent en wat je kunt doen om meer grip op je geld te krijgen. Ook is er bij het Nibud allerlei informatie te vinden over persoonlijke financiële zaken.