26/07/2023 | Leestijd 3 minuten

Met deze tips ben je cybercriminelen te slim af

Hacken, phishing of ransomeware. Cybercriminelen weten elk bedrijf, groot of klein te vinden. Wees daarom altijd alert op je digitale veiligheid als je op je werk online bent. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Met deze tips ben je cybercriminelen te slim af

Een facebook-account dat is gehack, klantgegevens die op straat belanden of gedwongen worden losgeld te betalen om weer op de server te kunnen. Het gebeurt met grote regelmaat. Er is dan ook alle reden om cybercriminaliteit serieus te nemen.  Zeker omdat winkels steeds digitaler zijn. Het online klantcontact loopt bijvoorbeeld via een mobiele app, social media, de website tot aan grote online platformen.

Site op zwart

Online zijn is goed voor de omzet en zichtbaarheid bij klanten, maar het brengt ook een digitaalrisico met zich mee. Criminelen kunnen je hacken, je site op zwarte zetten en je zo chanteren. Of ze laten ongemerkt verkeerde betalingen doen. Winkels zijn inmiddels heel afhankelijk van digitalisering, maar de juiste kennis over goede IT-beveiliging ontbreekt nogal eens. Met deze tips zijn problemen te voorkomen:

  1. Iedereen binnen het bedrijf moet weten wie verantwoordelijk is voor alle IT-gerelateerde zaken, zoals het toegangsbeheer, de cybersecurity en wat moet worden gedaan bij een cyberaanval
  2. Heel vaak gaat het mis door menselijk handelen. Daarom is het belangrijk dat Iedereen zich bewust is van cyberincidenten en cyberveiligheid. En goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen 
  3. Wees voorzichtig met phishing: verdachte e-mails, berichten of telefoontjes die proberen om persoonlijke informatie te verkrijgen.
  4. Klik niet op verdachte links en geef nooit je inloggegevens aan iemand anders. Download alleen bestanden van betrouwbare bronnen en wees extra voorzichtig met het openen van bijlagen in e-mails, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van bekende afzenders.
  5. Wees ook voorzichtig met sociale media. Deel geen persoonlijke of gevoelige informatie. 
  6. Beheer jij de wachtwoorden? Gebruik sterke wachtwoorden of wachtwoordzinnen: zorg ervoor dat je unieke, complexe wachtwoorden gebruikt voor alle online accounts. Liefst in combinatie met tweestapsverificatie, waarbij naast je wachtwoord nog een extra code nodig is die via mail of SMS wordt gestuurd.
  7. Vergrendel apparaten wanneer deze niet worden gebruikt en zorg ervoor dat niemand onbevoegde toegang heeft.
  8. Gebruik geen onbekende USB-apparaten of andere externe apparaten die mogelijk malware bevatten.
  9. Beveilig je wifi-netwerk met een sterk wachtwoord en versleutelingsmethode, zoals WPA2.

Met dank aan Olaf Zwijnenburg van de Rabobank.